Meghátráltak doppingügyben

27

Meggondolta magát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a meldonium szer használatával kapcsolatosan, és meglehet, hogy azok a sportolók, akik ezzel buktak meg, megússzák az eltiltást. Igaz, ennek feltételei is vannak. Mint ismert, a meldonium használata miatt eddig közel 150 sportoló bukott meg különböző doppingvizsgálatokon, többek között a csíkszeredai sílövő Tófalvi Éva is.

Úgy határozott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, és mintájukban alacsony volt annak értéke, nem kapnak eltiltást – írja az MTI. A WADA szerdán kora este közölte, hogy azoknak nem kell büntetéstől tartaniuk, akiknek a mintájában a vizsgálat kevesebb, mint egy mikrogramm meldoniumot mutatott ki. Összesen eddig több mint 150 sportoló bukott meg meldoniummal, egyelőre nem tudni, hányan ússzák meg a büntetést a döntés után.
Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, hogy mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz, nem tudni, hogy január elseje – a tiltólistára kerülés – előtt, vagy utána szedett belőle a versenyző. A WADA hivatalos tiltólistáján az év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.
Mint ismeretes, kedd késő este adta ki a hírt a Nemzetközi Biatlon Szövetség, miszerint a csíkszeredai Tófalvi Éva is megbukott ezen szer használata miatt a március 8-án Oslóban rendezett világkupafutam alatt végzett – versenyen kívüli – doppingteszten. A 37 esztendős csíki sportoló beismerte, hogy szedte ezt a gyógyszert egészségügyi problémákra, amelyet orvos írt fel neki. Elmondása szerint decemberben már leállt a meldonium szedésével. Amennyiben ez az állítás igaz, akkor a csíki sportolót felmentik a soron következő vizsgálaton, amikor újabb teszten esik át.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.