szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Meghalt Sára Sándor filmrendező

A magyar kormány az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti a vasárnap életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas, Balázs Béla-díjas operatőrt, filmrendezőt, a nemzet művészét, a Duna Televízió első elnök-főigazgatóját – közölte a tárca vasárnap az MTI-vel.

Fotó: mti.hu

Dokumentumfilmekkel kezdte pályáját az 1933. november 28-án Turán született Sára Sándor, majd a hatvanas és a hetvenes években egyéni látásmódjával hozzájárult a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez. Első meghatározó rendezése a 17 perces Cigányok volt 1962-ben – olvasható a tárca közleményében.
Filmjeiben, például a tanyasi életről szóló Vízkereszt, majd az ingázókkal kapcsolatos Oda-vissza című alkotásokban korának érzékeny pontjaival foglalkozott. A sok kényes téma miatt azonban csak egy-két évvel később jelenhettek meg filmjei, de rövidfilmjeinek nemzetközi sikere felhívta rá a figyelmet Magyarországon is.
Sára Sándor filmjeit több mint félszáz országban vetítették, és számos magyarországi és nemzetközi fesztiválon tüntették ki – hangsúlyozza a közlemény.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb