Meghallgatás a szenátusban

A jegybank kormányzója távolmaradt

29

Tegnap a reggeli órákban látott napvilágot az az értesülés, hogy meghallgatás végett a szenátusba várják Mugur Isărescut a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzóját és Eugen Teodorovici közpénzügyi minisztert. Arról is hallani lehetett, hogy a vita, a tárgyalás témakörét mindenekelőtt a valutaárfolyam kedvezőtlen alakulása, azaz a lej „elerőtlenedése”, s annak következménye, illetve velejárói, valamint a sokat vitatott és kifogásolt jónéhány szektort hátrányosan érintő 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet képezné.

A hír még „meleg” volt, akkor, amikor nyilatkozott a jegybank szóvivője, Dan Suciu, aki bejelentette, hogy a BNR, illetve annak kormányzója nem vesz részt a szenátusi megbeszélésen, azt is hangoztatva, hogy egy megfelelőbb keretet is lehet találni egy ilyen találkozóra. Ez utóbbit annak kapcsán nyomatékolta, hogy időközben kiderült a meghívó is, név szerint Daniel Zamfir, az ALDE honatyája, a szenátus gazdasági bizottságának elnöke. Nos, a szóvivőnek volt némi igaza a meghívás, illetve annak módozata tekintetében. Mindenekelőtt annak okán, hogy egy szenátor, még akkor is, ha az történetesen egy szakbizottság elnöke csak úgy ukmukfukk nem kérethet be meghallgatásra senkit, s még kevésbé egy magasrangú tisztségviselőt. Az erre vonatkozó eljárás szerint a meghívásra előzetesen rá kellett volna bólintson a szenátus gazdasági bizottsága, s főleg a költségvetési-pénzügyi, banktevékenységi és tőkepiaci szakbizottság, amelynek úgymond illetékességi körébe tartozik a jegybank. A történtek okán talán okkal és joggal nyilatkozta még az elmúlt héten Florin Cîțu liberális szenátor, hogy a Daniel Zamfir által kilátásba helyezett esetleges meghívás nem tekinthető hivatalosnak, lévén hogy az nem tartja tiszteletben a szenátus szabályzatát. Amúgy Daniel Zamfir nem először bírálja úgy általában a jegybankot, annak vezetőtanácsát és személyesen Mugur Isărescu kormányzót. Így például az elmúlt hét során is többször is megfogalmazott különböző kifogásokat, sőt azzal vádolta Mugur Isărecut és a jegybank csúcsvezetését, hogy nem tesz eleget törvény szabta kötelezettségének a lej mélyrepülé­sének a megfékezése és a ROBOR „kordában tartása” tekintetében. A jegybank illetékesei az ilyen és az ehhez hasonló vádakat elhárították, az árfolyam tekintetében pedig azt hangoztatták, hogy a jegybank esetleges „erőteljes” közbelépése a valutatartalékainak igen nagyarányú „vérveszteséget” okozna, s csak ideig-óráig javítana a helyzeten.

Dialógus szükségeltetik
A jegybank illetékesei, akárcsak a liberális Florin Cîțu szenátor azt hangoztatják, hogy Zamfir szenátor szolgálati visszaélést követett el, arról nem is beszélve, hogy a meghívót a pénzügyi és banktevékenységi szakbizottság „nevében” is aláírta. Dan Suciu szóvivő újólag kijelentette, hogy mindenekelőtt egy találkozóra van szükség, illetve lenne szükség a pénzügyminisztériumnál, az Országos Makroprudenciális Felügyeleti Bizottság keretében. Azt hangoztatta, hogy a maguk részéről mindig is készek voltak a dialógusra és nem zárkóztak el a kormányzat és a parlament illetékeseivel való tárgyalásoktól.
Eugen Teodorovici pénzügyminiszter viszont tegnap 11 órakor megjelent a szenátus épületében és tárgyalt a gazdasági bizottság tagjaival, azaz kollégáival, lévén hogy ő maga is szenátor. Amúgy igen képmutatóan a szenátusba érkezésekor azt nyilatkozta, hogy „azon állampolgárok iránti tiszteletből jöttem el, akiknek lejben folyósított hiteleik vannak, és akiket hátrányosan érint a részletek jelenlegi fluktuációja, s ezért is indokolt egy nyílt tárgyalás a parlamentben”. Arról nem szólt, hogy az általa kezdeményezett 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletnek milyen szerepe lehetett (és van) a pénz- és bankpiaci jelenlegi nemkívánatos fejleményekben.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek