Meggondolták magukat

Fogadás az Európa-nap alkalmából

25

Immár 68 év telt el egy történelmi jelentőségű nyilatkozat megfogalmazásától, amely nyomán május 9-ét Európa napjának nyilvánították. Ebből az alkalomból majd mindegyik európai országban rangos rendezvényeket, intézménylátogatásokat, vitafórumokat szer­veztek. Hazai viszonylatban (de nem csak) ebből az alkalomból ünnepi fogadást is rendeznek: a Cot­roceni-palotában a mindenkori államelnök vendégül látja a politikai, a társadalmi-gazdasági élet jeles személyiségeit, hazánkba akkreditált nagykövetségek diplomatáit. Így történt ez tegnap is.

Az elnöki pár a fogadáson Fotó: presidency.ro

A minden évben megrendezet Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon ünnepelik, ünnepeljük meg a történelmi jelentőségű Schumann-nyilatkozat évfordulóját. Robert Schumann egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Schumann lényegében új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy esztendő múltán került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schumann-javaslattól számítjuk, azaz 1950. május 9-től.
A hazai eseménynek, a Cot­roceni-palotában megrendezendő szokásos államelnöki fogadásnak megvolt a maga némileg kínos és kellemetlen előzménye: ha emlékezetünk nem csal, még a múlt hónap végén az ország második embere, a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu bejelentette, hogy nem fog részt venni a fogadáson, mert Klaus Johannis az utóbbi időben sértő és megengedhetetlen módon nyilatkozott a törvényhozásról, a kormánykoalícióról, s nem utolsósorban a kormányfőről. Majd, amikor Johannis államelnök lemondásra szólította fel a „kalandos” izraeli látogatás okán Viorica Dăncilă kormányfőt, Liviu Dragnea is „társult” a szenátus elnökéhez, s május 4-én bejelentette, hogy ő sem kíván vendégeskedni a Cotroceni-palotában. Hasonlóképpen nyilatkozott Dăn­cilă kormányfő is. Tegnap aztán kiderült, hogy az utóbbi két magasrangú tisztségviselő meggondolta magát, és mégis részt vett az államelnöki fogadáson. (Egyébként arra vonatkozóan, hogy Dăncilă meggondolta magát, már tegnap napvilágot láttak nem hivatalos értesülések.) Tegnap a déli órákban a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea irodájában tett látogatást Viorica Dăncilă kormányfő és Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere. Ha rosszmájúskodni akarnánk, azt feltételeznénk, hogy a fogadáson való részvétel tekintetében kaptak, kaphattak „atyai” eligazítást, útbaigazítást. Lehet, nem így volt, de egy váratlan fordulat bekövetkezett: a képviselőház elnöke is „befutott” a Cotroceni-palotába és részt vett a fogadáson, ahogy ő, illetve ők mondani szokták: „az intézményi szintű kapcsolatok” égisze alatt. Érdekesnek tűnik mindaz, ami történt, annál is inkább, mert az utóbbi napok során ugyancsak kiéleződött a szópárbaj az államelnök és a kormány, valamint az államelnök és Liviu Dragnea között. Ebben a keretben pedig utalhatunk arra is, hogy Liviu Dragnea és a kormány egyes tagjai a hétfői nap során is heves bírálattal illették Klaus Johannis államelnököt. Ezek szerint a fogadás alkalmából sikerült enyhíteni a feszültségen, de volt olyan személy is, aki tiszteletlen és alkalomhoz nem illő magatartást tanúsított: Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter az államelnöknek az egyébként tömör és lényegre törő, de ugyanakkor a politikai populizmust burkoltan bíráló expozéja ideje alatt mindvégig okostelefonja érintőképernyőjével bíbelődött. Bizonyára munkatársainak üzent azon intézkedések kidolgozása végett, amelyeket a megelőző este helyezett kilátásba a Sanitas Szakszervezet képviselőivel folytatott egyeztetés során…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.