Megfoganni látszik az alapítvány kezdeményezése

Hagyományos bál és népdalest Gagyban

1 176

Az Etnokultúra Alapítvány égisze alatt még a múlt év végén indította útjára Fodor Béla egyetemi tanár, etnomuzikológus azt a rendezvénysorozatot Homoród­szent­márton néhány településén – Abásfalván, Kénosban és a községközpontban –, amelyet időközben sikerült átvinnie most a Szent­ábrahámhoz tartozó Gagyba is. Szombaton tíztagúra bővített udvarhelyszéki népi zenekar muzsikált. Ez az alkalmi együttes az abásfalvi cigányzenészek hétfős csoportjából állt (a Kelemen zenekar), amelyhez két nyikó­malom­falvi zenész (Czári Ernő hegedűs és Czári Sándor cimbalmos), valamint egy zetelaki hegedűs is társult.

Baloldalt Fodor Béla és a népdalkörösök egy csoportja. Háttérben közhasznú munkát végző muzsikusok Fotók: Simó Márton

Különböző településeken működő népdalkörösök „adták elő” az autentikus, a helyre jellemző énekeket, bevonva a közös éneklésbe a helyieket is. A népdalkörösök közül azok jelentek meg, akik éppen ráértek – Parajdról, Felső- és Alsósófalváról, Korondról, Fenyédről, Székelyudvarhelyről és Székelykeresztúrról. Egy alkalmi népdalkörös trió (Ágoston Judit, Osváth Ildikó, Kovács Ildikó) külön népdalcsokrot adott elő. A gagyiak közül kezdetben mintegy negyvenen csatlakoztak a közös énekléshez, de a továbbiakban azok is bekapcsolódtak, akik az éppen zajló influenzajárvány miatt pont nem voltak berekedve. Sokan azonban megfeledkeztek pillanatnyi bajukról, hűlésről, torokfájásról, és önfeledten „fútták” a dalokat, úgy, olyan formában, ahogyan azt elődeiktől hallották.

Ágoston Judit, Osváth Ildikó és Kovács Ildikó

Fodor Béla e kezdeményezés jóvoltából kívánja újra megismertetni a kisebb és nagyobb települések lakóit az eredeti népdalkinccsel, amely ma már háttérbe szorulni látszik, hiszen kevés alkalom kínálkozik a közös éneklésre. Ha már összegyűlnek és énekelnek, akkor ilyenkor jól jön a zenekari kíséret, majd ezt követően gyakorolni lehet az udvarhelyszéki táncokat is. Külön öröm volt látni és érezni, hogy a helyiek is magukénak érezték az eseményt azáltal is, hogy helyi népviseletbe öltöztek, mint Katona Levente és lánya, Bedő Noémi, Fazakas Magdolna, és már a szervezés folyamatába is bekapcsolódtak, illetve segítették az ötletgazdát.

Katona Levente ás Fazakas Magdolna valamint Bedő Ferenc és Bedő Noemi

– A gagyi illetőségű Árus Árpád népdalkörösnek és családjának igen sokat köszönhettünk – mondta Fodor Béla. – Külön köszönet jár Jakab Attila homoródszentmártoni polgármesternek, aki az abásfalvi cigányzenészek tevékenységét elismerve, „kiterjesztette” a közösségi muzsikálás szintjére más településekre vonatkozóan is azt a kedvezményt, hogy az abásfalvi zenészeknek közmunkaként írja jóvá a hagyományőrzésnek ezt a módját: ezek az együtt töltött órák közhasznú tevékenységnek számítanak. Így tud kis jóindulattal hozzájárulni másutt is a közösségek segítéséhez, ha vissza kívánnak fordulni a népi gyökerekhez.
A szentábrahámi önkormányzat és a megyei tanács, illetve a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont is jelentékenyen támogatta az eseményt. A következő ilyen népdalestet és hagyományos kosaras bált Atyhában tartják február 23-án, szombaton. Aki gondolja és ráér, máris készülődhet.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek