péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Megfogalmazta rövid távú célkitűzéseit az RMDSZ

Az RMDSZ az elmúlt héten – az őszi parlamenti ülésszak megkezdése előtt – összegezte, valamint a két ház frakcióinak tegnapi ülésein véglegesítette azokat a prioritásokat, amelyeket az új parlamenti ciklusban kíván megvalósítani – számol be az rmdsz.ro. A prioritások között számos olyan törvénytervezet szerepel, amelyeket már a korábbi ülésszakokban iktattak, de csak most érnek révbe, viszont újak kidolgozására is sor kerül.

A parlamenti csoport az új ülésszakban olyan törvénytervezetet dolgoz ki, amely megoldást nyújt annak a több száz, a kommunizmus idején történelmi egyházainktól elkobzott ingatlanok problémájára, amelyeket ez idáig nem szolgáltatott vissza az állam. A frakciók úgy értékelték, hogy 30 évvel a kommunizmus bukását követően megengedhetetlen, hogy a restitúciós bizottság nem hozott érdemi döntéseket ezekben az ügyekben, ezért törvény által kötelezné az államot arra, hogy a jogos tulajdonosok mielőbb a javak birtokába kerüljenek – olvasható a honlapon.
Kérni fogják ugyanakkor a július 3-án kormányrendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyv módosítását is. Kiegészítik az anyanyelv-használati jogok terén megcsonkított jogszabályjavaslatot, minden olyan, az erdélyi magyar közösség számára fontos szabályozást, amelyet a kormány sürgősségi rendeletében töröltek, visszaírnak a tervezetbe. „A megszerzett nyelvhasználati jogainkat, nem adjuk fel, azért harcolunk, hogy a települések, utcák neveit magyarul is kiírják”– szögezték le az együttes frakcióülésen.
Hangsúlyt fektetnek a családokat támogató kedvezmények bevezetésére is. Olyan országos szintű családsegítő programokra van szükség – közli a szövetség –, amelyek megerősítik a családoknak szánt adókedvezmény-rendszert, valamint az aktív nagycsaládokat támogató további kedvezményeket vezet be. Az RMDSZ ígéri: kidolgozzák és iktatják az ezt elősegítő átfogó törvénycsomagot.
A Szövetségnek ugyanakkor az is célja, hogy a vadkárokért a hatóságok feleljenek, ne a gazdák. A képviselőház asztalán lesz az őszi ülésszakban a vadkárok rendezését szabályozó törvény-javaslat.
Az RMDSZ szerint jelentős változások várhatók az ásványvíz- és a termálvíz kitermelését szabályzó törvények terén: a szövetség szorgalmazza, hogy a borvíziparból származó nyereség egyrésze valamilyen formában a helyi közösségekhez kerüljön vissza, valamint a kitermelés és a palackozás fenntartható legyen hosszútávon. A szövetség módosító javaslatcsomagja az ásványvíz-kitermelés mellett a termálvizek hozzáférhetőségét is lehetővé tenné a helyi közösségek számára, és így egészségügyi vagy turisztikai célú beruházásokat eszközölhetnek.
Olyan törvények elfogadását szorgalmazzák továbbá, amelyek hangsúlyt fektetnek az országos egészségprevenciós programok lebonyolítására.
A két frakció azon dolgozik az elkövetkező ülésszakban – állítják –, hogy töröljék azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a megyei tanácselnökök megválasztását a magyar közösség képviseletének kárára szabályozza. Jelenleg öt erdélyi megyét vezet magyar tanácselnök. A kormányrendelet értelmében csak a két székelyföldi megye vezetését tarthatná meg a magyar közösség, Szilágy, Bihar és Maros megyében meggyengülhet a magyar képviselet.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb