Megfigyelnek a közbiztonságért

Tizenkét kamerát szerelnek a város bejárataihoz

178

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel jövő héten Gyergyó­szent­miklós bejáratainál. Az önkormányzat célja, hogy biztonságosabbá tegye a várost, és jövőre további kamerák felszerelését tervezik – tájékoztatott Nagy Zoltán polgármester.

A kamerarendszer kiépítése a bejáratoknál kezdődik. Több mint száz térfigyelőt szerelnek fel a következő években Fotó: Lázár Hajnal

Térfigyelő kamerarendszer kiépítése kezdődött el Gyergyószentmiklóson. Az önkormányzat megbízásából a szakemberek a belső hálózaton dolgoztak az elmúlt időszakban, a jövő héten pedig a kamerákat telepítik.
Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón elmondta, a négy városbejárathoz szerelnek fel összesen 12 készüléket. Ezek közül öt kamera rendszámfelismerésre képes, a további hét pedig azokkal összhangban működő térfigyelő. A városvezető megjegyezte, más településeken tapasztaltakból tanulva olyan kamerákat is felszerelnek, amelyek a többi készüléket figyelik, hogy tudják követni az esetleges megrongálódások okát. A térfigyelők nemcsak 24 órás felvételt készítenek majd, hanem ezek archiválása is a rendszer része lesz, így ismeretlen elkövetők, szemetelők, garázdálkodók kilétének felderítésekor is hasznos segédanyagot képezhetnek. A kamerák felvételeit a helyi rendőrség ügyeletes szolgálata figyeli majd a nap 24 órájában. Nagy Zoltán hangsúlyozta, nem örül, hogy meg kell figyelni a városlakókat, azonban úgy látja, a közbiztonság növelése érdekében szükség van erre.
Az egész várost átfogó rendszer kiépítését több lépcsőben, néhány év alatt valósítaná meg a városvezetés, a beruházás összértéke meghaladja a 100 ezer eurót, és összesen negyven ponton lesz majd több mint 100 kamera. Elsősorban a város azon részeiről van szó, ahol gyakoribbak a lopások, rongálások vagy egyéb bűncselekmények, és sok problémával kell szembenézniük a lakosoknak és a rendfenntartó szerveknek.
Idén a város 140 ezer lejt fordít e célra. Nagy azt mondta, jövőre több térfigyelő kerülhet majd a helyére, hiszen akkor már csak az alaprendszerre kell csatlakoztatni azokat.
A térfigyelő kamerarendszer kiépítését egyébként már évek óta tervezi a gyergyószentmiklósi önkormányzat, a város kritikus pontjainak feltérképezése még 2016-ban elkezdődött s a lakosok véleményét is kikérték ez ügyben.

Kátyúzás a Testvériség sugárúton

A sajtótájékoztatón a polgármester beszélt arról is, hogy a következő napokban kátyúzás kezdődik a város forgalmas útszakaszain, a Testvériség sugárúton indul a munka. Nagy közölte: az átjárók festése van folyamatban, az iskolák közelében figyelemfelkeltő útfestést is alkalmaznak, hogy az autósok tudják, lassítaniuk kell.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek