Megerősítik az oktatási infrastruktúrát

Beruházások előkészítése Kászonban

84

Pénzügyi szempontból nagyon nehéz év volt a tavalyi – értékelte András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere. Mint mondta, a 2018-as év inkább az előkészületekről szólt, ennek eredményeként pedig idén tavasszal hídépítés, aszfaltozás kezdődhet a községben. Még januárban aláírnák ugyanakkor a finanszírozási szerződést két iskolaépület felújítására és egy napközi építésére.

András Zoltán Fotó: László F. Csaba / Archív

Évek óta kínlódtak a kászon­jakabfalvi híd ügyével, a rossz állapotban lévő átkelőt előbb felújítani akarták, de nem kaptak a munkálatra kivitelezőt, végül egy szakértő új híd építését javasolta – ismertette az előzményeket András Zoltán. Kászonaltíz polgármestere közölte, tavaly előkészítették az új híd építésének folyamatát, elkészült a műszaki dokumentáció és megkötötték a kivitelezési szerződést is, tavasszal pedig, ahogy az időjárás engedi, elkezdik a munkálatokat.
Másik nagy projektjük a községi utak aszfaltozása, tavaly ennek az előkészítésével is sokat dolgoztak, most már aláírt szerződésük van erre vonatkozóan is – emelte ki a községvezető. Ismertette, közel 7,5 kilométer községi utat fognak leaszfaltozni, a munkálatok szintén tavasszal kezdődhetnek el.
– Inkább a beruházások előkészítésérről szólt az elmúlt év, bízunk benne, hogy idén több munkálatot tudunk befejezni. A 2018-as az utóbbi tíz év leggyengébb éve volt pénzügyileg, sajnos mi ezt a gyakorlatban is megéreztük – értékelt a polgármester.
Januárban reményeik szerint megkötik a finanszírozási szerződést a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) keretében két iskolaépület felújítására és egy új napközi építésére. A kászonfeltízi és a kászonjakabfalvi iskolaépületeket szeretnék felújítani, Kászonaltízen pedig nap­kö­zi otthonos óvodát építenek. Utóbbi már régen szerepel az önkormányzat tervei között. A polgármester elmesélte, kész finanszírozási szerződésük is volt rá, azonban vissza kellett mondaniuk: nem kaptak kivitelezőt a munkálatra, a terveket ugyanis korábban megszabott költségekkel kellett elkészítsék, amelyek már nem fedezték a jelenlegi szükségleteket. Így aztán új pályázatot tettek le mindhárom létesítményre, aktualizált költségekkel, és bíznak benne, hogy erre most már lesz kivitelező is. András Zoltán úgy véli, a közbeszerzési procedúra lebonyolítása után nyáron vagy legkésőbb ősszel tudják elkezdeni az eleve többévesre tervezett projekt további munkáit. A napközire igény van, ráadásul a konyhája közösségi konyhaként is működhet majd – vázolta az elképzelést a polgármester. A beruházás jakabfalvi része 500 ezer lejbe, a feltízi része 3 millió lejbe, a napközi építése mintegy 2,5 millió lejbe kerül.
Az oktatási infrastruktúrát tovább javítaná a Kászonfeltízen lévő, kormányzati beruházásból pirosban felhúzott, három tantermes épület, amely az igények szerint iskola vagy óvoda lenne. Ez tavaly év végén került át az önkormányzat tulajdonába, pályázni fognak a befejezésére. Ez azonban még távolabbi terv, a három tanintézetet érintő pályázat az idei legfőbb vállalás – mutatott rá a polgármester. Hozzátette, örülnek a nyertes pályázatoknak, de ezekhez az önrészt is elő kell teremteni, az idei költségvetés pedig még ismeretlen.
A csatornázás élvez még idén prioritást: elkészültek a fővezetékek, és a Harvíz Rt. tavasszal elindítaná a csatornahálózat működtetését. Van, aki már rácsatlakozott a hálózatra, de a lakosság nagy része még nem tette meg – közölte még András Zoltán.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek