Megerősítették az együttműködést

44

A katonai és titkosszolgálati fellépés koordinálásának erősítéséről állapodott meg a szíriai tűzszünetet megsértő terroristákkal szemben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata tegnap a két vezető legutóbbi telefonbeszélgetéséről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, Putyin és Erdogan megvitatta a szíriai rendezéssel kapcsolatos legközelebbi orosz–török–iráni csúcstalálkozó lehetőségét, amelynek dátumában egyelőre nem állapodtak meg. Török sajtóértesülések szerint a csúcsot Isztambulban rendezik majd meg.
Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint Putyin és Erdogan hangsúlyozta a szíriai feszültségcsökkentési övezetek létrehozásáról szóló asztanai megállapodások maradéktalan végrehajtásának fontosságát. A két elnök megerősítette elkötelezettségét a szíriai válságnak az ENSZ BT 2254-es határozata alapján és a Szocsiban megtartott szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusa határozatainak szellemében megvalósítandó politikai rendezése mellett.
Valerij Szemerikov, a hat egykori szovjet tagköztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkárhelyettese tegnap Moszkvában kijelentette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet a Szíriában elszenvedett vereség után Afganisztánba csoportosítja át erőit, ahol már 7 ezer fegyverese tartózkodik. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete biztonsági tanácsi vita során arra figyelmeztetett, hogy az IÁ igyekszik megvetni a lábát Afganisztán északi tartományaiban, ami fenyegetést jelent Oroszország déli régióira és a közép-ázsiai országokra.
Tegnap ugyanakkor Erdogan az államfői palotában polgármesterek előtt azt is kijelentette: Törökország nem ül tárgyalóasztalhoz a „gyilkos” szíriai elnökkel, Bassár el-Aszaddal a szíriai kurd fegyveresek ellen indított afríni török hadművelettel kapcsolatban. Erdogan azt mondta: „mi beszélnivalója van Törökországnak egy gyilkossal, aki megölte egymillió állampolgárát?”
Erdogan kiemelte: Törökország számára most a Törökországban tartózkodó 3,5 millió szíriai menekült hazatérése, és nem Aszad a fontos.
Törökország január 20-án indított nagyszabású offenzívát az északnyugat-szíriai Afrín körzetet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Ankara szemében az YPG a törökországi szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet.
Erdogan csütörtöki beszédében arról is beszámolt, hogy már 135 ezer szíriai menekült költözött vissza arra a kétezer négyzetkilométeres területre Észak-Szíriában, amelyet a török haderő az Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadművelet keretében 2016 augusztusa és 2017 márciusa között tisztított meg az Iszlám Állam szélsőségeseitől.

MTI

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek