Megéri?

41

Megéri-e nagy kaliberű sportrendezvényt szervezni egy városnak? – tettem fel többször a kérdést, és rájöttem, hogy igen. Az elmúlt hétvégén Kolozsváron vettem részt a hazai országos ralibajnokság második futamán, amely idén is nemzetközi verseny volt, több mint száz résztvevővel. A viadal után egy helyi üzletemberrel beszélgettem, aki meglepő információt osztott meg: a kolozsvári versenyt megelőzően és alatta is rengeteg cég dolgozott a rali szervezőinek, látott el különböző tevékenységeket, természetesen nem ingyen. És akkor kezdtem hirtelen számolni, amikor az egymillió eurót említették meg: ennyire becsülik azt az összeget, amelyet a rali alkalmából költöttek el Kolozsváron és környékén.
Tudom, hogy nem takarékos egy versenyautó, de hamar utána is érdeklődtem: a csíki páros, Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre Citroen DS3 R3 Max-a verseny-üzemmódban száz kilométerenként 50 liter, utcai üzemmódban 17 liter üzemanyagot éget el. Az R5-ös versenygépek 75, illetve 20 litert fogyasztanak, de például Ábrahám Thomas kombi Mitsubishije kilométerenként éget el egy liter üzemanyagot verseny-üzemmódban, ennek felét utcaiban. Becslések szerint mintegy húsz tonna üzemanyagot vásároltak a Transzilvánia Rali résztvevői a versenyautókba.
A „legfapadosabb” részvételi költség egy ralin eléri a kétezer eurót, de vannak, akik ennek ötszörösét is elköltik, és itt csak egy párosról van szó. Hiszen a „nagymenők” szervizkamionokkal utaznak, legalább négy szerelő, csapatmenedzser tagja a stábnak. A verseny ugyan két napig tart, de előtte pályabejárások vannak, ez pedig plusz elköltött pénzt jelent szállásra, étkezésre. Rendőrt, mentőt, rendfenntartót kell fizetni, sportbírókat szintúgy, de őket még szállásolni, etetni is kell, promóciós anyagokat készítenek a szervezők, a díjazásra kupák készülnek – minden kategóriában és géposztályban kettőt-kettőt a hazai, négyet-négyet a nemzetközi versenyeken –, száz fölöttire tehető az akkreditált újságírók száma, s akkor még nem számoltunk a szurkolókkal, akik képesek több száz kilométert utazni azért, hogy kedvenc pilótájukat láthassák a pályán száguldani.
Igaz, kissé felborítja egy rali a rendező város és környékének megszokott életét, de a helyi vállalkozók sokat profitálhatnak egy ilyen versenyből. Megéri? Én azt hiszem, igen, sőt, nagyon!

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek