2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Megéri eltakarítani a járdáról a havat

Magánszemélyek 78-tól 180 lejig, a jogi személyek pedig 120-tól 540 lejig terjedő bírság fizetését kockáztatják Csíkszeredában, ha nem takarítják el a portájuk előtti járdáról a havat – közölte lapunkkal a megyeszékhely városvezetése. A közlemény szerint ugyanakkor az önkormányzatnak nem a bírságolás a célja, hanem hogy biztonságosabbá tegye a gyalogosforgalmat a városban, a lakossággal együttműködve. 


Mint írták: a megszokotthoz képest megkésve, de a mindennapjaink részévé vált a hó, ezzel együtt a hóeltakarítás is. A polgármesteri hivatal és a hótakarítással megbízott Eco-Csík Kft. teszi a dolgát, de a biztonságos közlekedés érdekében meg kell tenniük a tőlük telhetőt mind a járművezetőknek, mind az ingatlantulajdonosoknak, mind a város lakóinak.

A közleményben indokolják is a városvezetés döntését. Eszerint Csíkszereda megyei jogú város önkormányzata a közterületek tisztán tartására vonatkozóan a városgazdálkodási irányelveket meghatározó, 2004/80-as határozatot tekinti jogalapnak. A határozat értelmében a magánszemélyeknek és a jogi személyeknek egyaránt – beleértve a lakószövetségeket is – kötelességük az általuk használt lakóépület előtti járdaszakaszról eltakarítani a havat és a jeget. Mint részletezik: a hótakarításkor összegyűlt havat, jeget az úttest szélére, közvetlenül a járda mellé gyűjthetik össze, úgy, hogy a gépjárműforgalmat ne akadályozzák vele, és az esővízlefolyókat hagyják szabadon. A határozat azt is leszögezi, hogy az udvarról tilos a hó kihordása a járdára vagy az úttestre.

„Tisztelettel felkérjük ezúton a lakosságot, legyenek partnereink ebben is, segítsünk egymásnak! Az említett határozat értelmében a fentiek elmulasztása szabálysértésnek minősül, és magánszemélyek esetében 78–180 lejes, jogi személyek esetében pedig 120–540 lej értékű bírság róható ki. Az önkormányzatnak viszont nem a bírságolás a célja, hanem a gyalogosforgalom biztonságosabbá tétele a városban, a lakossággal együttműködve” – olvasható a közleményben. Ugyanakkor emlékeztetnek: idén is valós időben lehet követni az Eco-Csík Kft. műholdas nyomkövető rendszerrel ellátott munkagépeinek útvonalát. A www.ez-gps.ro honlapon a hotalanitas@szereda.ro felhasználóval és a hotalanitas2020 jelszó használatával tekinthetik meg a hóekék útvonalát.

A polgármesteri hivatal honlapján (www.szereda.ro) a felső menüsor Hótakarítás nevű menüjében ugyanakkor naponta közöljük az utóbbi 24 órában felhasznált csúszásgátló-mennyiségeket, és a hókotrók által megtett kilométerek hosszát – áll a közleményben.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,339RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb