péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Megéri beruházni a passzívházba

Nemzetközi passzívház nyílt napokat szerveztek az elmúlt hétvégén, amelynek keretében tizenegy országban összesen 88 passzív- és energiatakarékos épületet tekinthettek meg az érdeklődők. Csíkszentsimonban elő­minősített passzívház plus kategóriás épületet mutatott be hetven személynek Abos Ede, aki 2011 óta tervez passzívházakat.

A „legpasszívabb” Hargita megyei ház. 650 euró/m2-ből megvalósítható Fotó: László F. Csaba

Világszerte több mint 60 ezer passzívház épült már, amelyek nemcsak családi házak, hanem irodaépületek, óvodák, iskolák stb. A tavaly befejezett és passzívház plusz kategóriára előminősített csíkszentsimoni családi épület annyi energiát termel, amennyit elfogyaszt – tudtuk meg Abos Edétől, a Romániai Passzívház Egyesület (PHAR) alapítójától, elnökétől.
A passzívház: energiahatékonysági és komfort-standard, ahol számokban is meg van határozva, hogy az épületburok és az épület gépészeti rendszere mit kell biztosítson ahhoz, hogy az adott épület megfeleljen a szabványoknak. A passzívház tervezésénél fontos elv az épületet körülvevő folytonos termikus burok. Az épületburok hőátbocsátási tényezője passzívházak esetében 0,15 W/m2K) lehet maximálisan – a romániai norma például 0,56 W/m2K. Emellett fontos az extra hőszigetelés, a háromrétegű, hőszigetelt ablakszerkezetek, a hővisszanyerő szellőzőrendszer, a megfelelő légtömörség fenntartása, a hőhidak kiküszöbölése és a megfelelő tájolás és árnyékolás a téli szoláris energia hasznosításáért. Érdekesség, hogy míg egy kortárs épület éves fűtési energiaigénye 150–300 kWh/m2/év), addig egy passzívépületé nem haladja meg a 15 kWh/m2/év értéket. Így passzívházak esetében a víz és a fűtés költsége nem haladja meg évente a 600-800 lejt.
A 180 négyzetméter hasznos alapterületen fekvő csíkszentsimoni lakóházként funkcionáló passzívház építése 650–700 euró/m2-be került – tudtuk meg Abos Edétől –, európai szinten ez 15-20 százalékkal magasabb kivitelezési költséget jelent, mint egy helyi normának megfelelő épület esetében. Azt is megtudtuk, hogy ma már egyre több berendezést gyártanak Romániában, ami egy ilyen ház felépítésének kihagyhatatlan része, így a beszerzés sem nehézkes. Ez arra enged következtetni, hogy egyre elérhetőbb az átlagember számára is egy passzívház felépíttetése.
– A kivitelezők száma Erdélyben alacsony, ezért a Passzívház Egyesület már 2015-ben tartott képzést kivitelezők számára Csíkszeredában. Elég sokan voltak, de a legtöbb résztvevő nem Csíkból és nem Hargita megyéből érkezett – tette hozzá Abos Ede.

Szőke Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb