Megérett a fesztivál az új lépésre

Az anyagiaktól függ a folytatás

289

Mind szakmailag, mind pedig a fesztivál látogatottságát, színháznevelői szerepét tekintve fontos és kiemelt programja a Csíki Játékszínnek a Lurkó Fesztivál – mondta Kányádi Szilárd színházigazgató. A folytatást azonban új elképzelések mentén tervezi az igazgató, és egyelőre kérdéses, hogy az ehhez szükséges pénzügyi háttér meg lesz-e.

Nézőkben nem volt hiány. A gyermekszínjátszás szakmai műhelyévé tennék Fotó: Sándor Levente

Több szempont alapján lehet vizsgálni egy fesztivál sikerességét, létjogosultságát – a legtöbben és a leggyakrabban a látogatottságát, a jegyet váltók számát veszik figyelembe, legyen az kulturális, egészségügyi, gazdasági vagy más jellegű rendezvény. A csíkszeredai Lurkó gyermek- és ifjúsági fesztivál a nézőszámokat tekintve folyamatos növekedést mutat. Az első színházi találkozón 20 előadásra összesen 1449-en voltak kíváncsiak, idén 19 előadásra 1815 néző váltott jegyet. Ha a színháznevelői erejét, illetve a programban szereplő előadásokat vizsgáljuk – a színészi játék, színpadkép, esztétikum szempontjából –, akkor gondosan összeválogatott, igényes produkciókat felsorakoztató színházi találkozót kapunk.
A korábbi években a fesztivált a szakma számára szervezett műhelyfoglalkozással egészítette ki a szervezőcsapat, ez idén gazdasági okok miatt elmaradt.
– Minden fesztivál úgy tud igazán kiteljesedni, ha a hozzá kapcsolódó szakmai képviselőket is vendégül látja. Idén erre nem volt keretünk – mondta Budaházi Attila főszervező.
Kányádi Szilárd igazgató szerint a folytatásban a színház nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a workshopok szervezésére, hiszen ez lehetőség arra, hogy – az erdélyi magyar színjátszásban egyébként lassan fejlődő szakterületen – a Csíki Játékszín a gyermek- és ifjúsági színjátszás központi műhelye legyen.
– Ezenfelül szeretnénk a fesztiválprogramba nemzetközi produkciókat is meghívni. Olyan alkotókra és produkciókra gondolok, amelyek nem szövegcentrikusak, hanem képi világukban, színészi játékukban, zenéjükben ragadják meg a történet lényegét – közölte Kányádi Szilárd.
Az igazgató a színházi előadások mellett egyéb kiegészítő programokkal fűszerezné a fesztivál hangulatát, például gyermekkoncertekkel
Budaházi Attila szerint ugyanakkor a továbbiakban cél lehet a tinédzser korosztályt megszólító osztálytermi előadások népszerűsítése.
– A fesztivál törzsközönségét jelenleg a 6–12 év közötti korosztály jelenti, illetve elég szép számban jelen vannak az óvodások is, de a 17 éven felülieket már nehezebb megszólítani, ez továbbra is kihívás – jegyezte meg Budaházi Attila.
A színházi találkozó további fejlesztésében sorsdöntő lehet a következő évek költségvetése, pályázati lehetőségei. A színházigazgató azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a nemzetközi kikacsintás, a külföldi produkciók vendégül látása érdekében csupán kétévente szervezik meg a Lurkó Fesztivált.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.