vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Megemlékező rendezvények megyeszerte: Főhajtás a magyar forradalom évfordulóján

Sokan vettek részt tavaly is a megemlékezésen a csíkszeredai 1956 téren                           Fotó: László F. Csaba / archív

Az erdélyi ötvenhatos hősökről és áldozatokról is megemlékeznek, emlékműveket koszorúznak és az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc történéseit, eszmeiségét megidéző rendezvényeket tartanak megyeszerte.

Megyeszerte megemlékeznek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről, hőseiről, emléket állítva a múltnak és példát mutatva a jövőnek. Emlékünnepségeken, ünnepi rendezvényeken, egyházi szertartásokon és ünnepi műsorok alkalmával idézik fel a forradalom hőstetteit.

Egész napos program Csíkszeredában
Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának szervezésében, valamint a Volt Politikai Foglyok Szövetsége Hargita megyei fiókjának közreműködésével idén is megemlékeznek holnap, október 23-án az 1956-os magyarországi forradalomról és szabadságharcról, valamint az erdélyi szervezkedés áldozatairól a Kalász negyedi temetőben és a Gloria Victis emlékműnél. Az ünnepi megemlékezés zárásaként a Bágyi Balázs New Quartet lép színpadra a Csíki Moziban.
Az 1956. október 23-án Budapesten kitört forradalom 63. évfordulóján Csíkszeredában háromrészes ünnepi megemlékezés-sorozaton róhatják le tiszteletüket az áldozatok előtt – adta hírül Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának közleménye.
A dokumentum szerint a Volt Politikai Foglyok Szövetsége Hargita Megyei Szervezetének megemlékezésén, a Kalász negyedi temetőben 12.00 órakor kezdődik az ünnepi műsor az 1956-osok emlékére állított kopjafánál. Közreműködik a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar. Az ökumenikus egyházi áldást követően koszorúzás zárja a Kalász negyedi megemlékezést.
Az 1956 téren, a Gloria Victis emlékműnél 17.00 órakor kezdődik az ünnepi műsor a városháza szervezésében. Szavalatok, ünnepi beszédek és közös ima mellett a Role együttes zenés összeállítása teszi gazdagabbá az eseményt, majd ez esetben is koszorúzás zárja a rendezvényt.
Különleges programpontja lesz az idei megemlékezésnek a magyarországi Bágyi Balázs New Quartet 19.00 órakor kezdődő koncertje a Csíki Moziban. Az együttes az ünnepi repertoárját magyar szerzők által jegyzett dzsesszdarabokból állította össze, amelyeket amerikai rádiók sugároztak 1956-ban a forradalom idején, szolidaritásukat kifejezve ezáltal a felkelőkkel. Jegyek a Csíki Mozi jegypénztárában, illetve a bilete.ro weboldalon válthatók.

A szabadság napja Székelyudvarhelyen
Ugyancsak holnap, október 23-án, az 1956-os forradalom és sza­badságharc 63. évfordulóján Szé­kelyudvarhelyen ismét fáklyás felvonulással kezdődik az ünnepi megemlékezés. Délután 6 órakor a Stúdió mozi előtti téren idézik meg a Corvin közi eseményeket, amelynek aktív résztvevői a Tamási Áron Gimnázium színjátszó diákjai, a Vitéz Lelkek.
A forradalmi hangulat megteremtését követően az ünneplők közösen, fáklyákkal a kezükben vonulnak a Vár utcai emlékműhöz. Az itt felállított színpadon kezdődik az idei ünnepi műsor, ahol szintén a Tamási Áron Gimnázium diákjainak kulturális műsora emeli a Szabadság Napjának hangulatát.
Az ünnepi beszédeket, valamint a koszorúzást követően 19 órára a Művelődési Ház előtti téren folytatódik az esemény, ahol az épület homlokzatára kivetített 3D-s fényfestést nézhetik meg. A különleges, Székelyudvarhelyen eddig nem látott technikának köszönhetően, az épületen elevenednek meg a budapesti események pillanatai. A zenei aláfestés és a páratlan animáció képezi az idei ünnep fénypontját, amelynek székelyudvarhelyi vonatkozása is lesz.
A vetítés után az ünnepi program záróakkordjaként a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című produkcióját tekintheti meg a székelyudvarhelyi közönség. Az előadás ingyenes helyjegyeit a Művelődési Ház pénztárától lehet elvenni.
Az este folyamán a 3D-s fényfestést többször is meg lehet tekinteni. Az ismétlések időpontja: 20 és 21 óra.
Az ünnep előestéjén, ma 18 órakor adják át az idei Vasszékely-díjakat a városháza Szent István termében. Az eseményen közreműködik András Ildikó (ének) és Lokodi András (zongora). A belépés díjtalan.

Gyergyószentmiklóson a főtéren tartják a megemlékezést
A főtéren tartják az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékünnepségét Gyergyószent­mik­lóson. A szervezők szeretnék, hogy minél többen értesüljenek az eseményről.
Az 1956-os forradalom és sza­badságharc emlékére minden évben megemlékezést szerveznek Gyer­gyószentmiklóson. A szervezők úgy döntöttek, az esemény egy részét idén is a főtéri pergolánál tartják meg holnap 17 órától – közölték sajtótájékoztatón. A résztvevők az ünnepi megemlékezés után vonulnak majd a temetőbe, ahol koszorúzás következik. 18 órától ünnepi szentmisét tartanak a Szent Miklós római katolikus templomban. A szervezők: a Volt Politikai Foglyok Gyergyószentmiklósi Szövetsége, az ’56-os Vitézi Rend, valamint a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ célja az, hogy minél többen részt vegyenek a rendezvényen és emlékezzenek az 1956-os forradalom történéseire, hőseire. Esős időjárás esetén a római katolikus temető ravatalozója előtti födött szertartástéren tartják a megemlékezést. A koszorúzási szándékot keddig jelezhetik a szervezetek képviselői a művelődési központnál.

HN-összefoglaló

Koszorúzás

Kérjük mindazokat, akik a Kalász negyedi kopjafánál, illetve a Gloria Victis-emlékműnél koszorút kívánnak elhelyezni, jelezzék előzetesen szándékukat a 0266–371464-es telefonszámon vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen október 22-én, ma 16.00 óráig, a koszorúzási lista elkészítése érdekében.

Forgalomkorlátozások az október 23-i ünnepség miatt

A szerdai, október 23-i ünnepi program miatt több helyen és több időpontban kell útlezárásokra számítani. Október 22-én 21 órától 23-án hajnali 4 óráig lezárjuk a Tamási Áron utcát a Mihail Kogălniceanu/Benkő József és a körforgalom közötti részen. Október 23-án a következő helyeken kell korlátozásra számítani: Vár utca reggel 6-tól másnap, október 24-én reggel 6 óráig, II. Rákóczi Ferenc utca, Kossuth Lajos utca a fáklyás felvonulás idejére (18–18:30), Városháza tér a felvonulás és az ünnepség idejére (18:15–19:00), Tamási Áron utca a fáklyás felvonulás és a 3D-s fényfestés idejére (19:00–19:30). Kérik az autóvezetőket, hogy vegyék figyelembe az ünnepség miatt szükséges korlátozásokat!

Javaslatokat várnak

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ továbbra is fogadja a városlakók programjavaslatait a december 5–7. között tartandó kerülő Szent Miklós Napokra. Sajtótájékoztatón elmondták, október 24-ig fogadják a pontosan megfogalmazott elképzeléseket, melyeket a szervezők bírálnak majd el, s döntenek arról, hogy melyek kerülnek be a programba. Ugyancsak a városnapokkal kapcsolatos hír, hogy fogadják a baráti társaságok, civil szervezetek, cégek jelentkezését a X. Kárpát-medencei disznótoros fesztiválra is egészen december 4-ig.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb