Megemlékezés és menetelés

136

„Követeljük, hogy a közigazgatási átszervezés során Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott és a parlament elé terjesztett jogszabálytervezet alapján! Tiltakozunk az ellen, hogy a jogállam intézményeit az itt élő, román állampolgárságú magyarok elnyomására, megfélemlítésére és üldözésére használják! Teljes és tényleges szabadságot és egyenlőséget akarunk Székelyföld minden lakosának!” – áll a Maros Megyei Prefektúra Intézményéhez szombaton este benyújtott petícióban.

Ezrek gyűltek össze a székely vértanúk emlékművénél. A parlamentnek tudnia kell, mit kíván a székely nép Fotók: Nagy Tibor / népújság

Rendkívüli hatósági felügyelet mellett zajlottak le szombaton délután a székely szabadság napi rendezvények Marosvásárhelyen. A székely vértanúk emlékművénél összegyűlt tömeg az 1854. március 10-én, ezen a helyen kivégzett bágyi Török János, martonosi Gálffy Mihály és nagyváradi Horváth Károly, valamint a császári önkény sepsiszentgyörgyi áldozatai, Bartalis Ferenc és Váradi József emléke előtt tisztelegett, akik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc iránti hűségükért szenvedtek vértanúhalált. A rendezvényen Ötvös József református lelkész mondott áldást.

Kitartunk, hogy életet nyerjünk
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: „Tartjuk magunkat a gyulafehérvári népgyűlés (1918) és a párizsi kisebbségi szerződés (1919) ránk vonatkozó szakaszaihoz, valamint a Kolozsvári Nyilatkozathoz. A Székely Nemzeti Tanács mai Kiáltványa mellett egységesen felsorakozunk, és elvárjuk a parlamenttől a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezet elfogadását.”
A rendezvényen felszólalt Jokin Bildarratz Sorron baszk képviselő (Baszk Nemzeti Párt), Jordi Xuclà i Costa EP-képviselő (Spanyol Képviselőház, Katalán Európai Demokrata Párt), valamint Gio Paolo Baglioni jogi tanácsadó az Európai Szabad Szövetség (EFA) részéről.

„Az autonómia sikeresebb lesz”
Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kijelentette: a majdani székely autonómia sikeresebb lesz, mint a 100 éves bukaresti adminisztráció, és stabilitást, biztonságot, valamint nyugalmat hoz majd a térségbe. Hozzátette: január 8-án a három erdélyi magyar párt közös nyilatkozatot írt alá, amelyben világosan kimondták, közös céljuk Székelyföld önrendelkezésének kivívása és az erdélyi magyarok közösségi és kulturális autonómiájának megteremtése. „Hittel valljuk, hogy az autonómia a megoldás, és reméljük, nemcsak közös nyilatkozatot, hanem közös akciótervet is megfogalmazhatunk önrendelkezésünk kivívása érdekében, hiszen egyedül ez garantálja Románia és a térség stabilitását.”

Felvonulás Marosvásárhelyen. Egyértelmű üzenet

Románia érdekeit is szolgálná
A résztvevők Románia nemzetközi kötelezettségvállalására hivatkozva kérték Székelyföld autonómiáját. A petíciót, amelyet Románia kormányának és parlamentjének címeztek, és amelyet Klaus Johannis államfőnek is elküldenek, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke olvasta fel, és a tömeg közfelkiáltással fogadta el.
A dokumentum emlékeztet, hogy Románia az Európa Tanácshoz történt csatlakozásakor egyoldalú kötelezettséget vállalt a tanács 1993/1201-es számú ajánlásának teljesítésére, amely ezáltal kötelező érvényűvé vált. A dokumentum 11. cikkelye pedig éppen az önálló közigazgatásról, és a különleges státusról szól. Megállapítják, hogy az eltelt negyed század során Románia ezt a kötelezettségvállalását nem teljesítette, az ezzel kapcsolatos párbeszédet hatóságai elutasították. Emlékeztettek, hogy a román parlament asztalán van a székelyföldi autonómia törvénytervezete, így senki előtt nem titok, hogy mit kíván a székely nép.
A petíció nyomatékosítja: Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia Alkotmányát, az autonómia biztosítása Románia érdekeit is szolgálná. Követelik, hogy Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott és a parlament elé terjesztett jogszabálytervezet alapján. Kérik ugyanakkor, hogy a román kormány és parlament a közigazgatási átszervezés során tartsa tiszteletben a székelyföldi közösség akaratát.
A koszorúzást és a felvonulást követően a petíciót átadták a prefektúra képviselőjének.

Mózes Edith / Népújság

A cikk a Hargita Népe március 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek