2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Megelégelte a folyamatos halasztást

Megelégelte a folyamatos ha­lasztásokat a Borboly-per egyik vádlottja, Kósa Péter, Csík­szentmihály polgármestere, aki ellen közérdeket sértő hi­vatali visszaélés gyanújával emelt vádat a Korrupcióellenes Ügyészség, ezért a per tárgyát képező két megyei út, a 131-es, illetve a 124-es tárgyalásának szétválasztását kéri a Hargita Megyei Törvényszéktől még az október 27-re kitűzött következő tárgyalás előtt.

Döcögős út, zavaros ügy. Kósa Péter felkavarná az állóvizet Fotó: Daczó Katalin
Döcögős út, zavaros ügy. Kósa Péter felkavarná az állóvizet Fotó: Daczó Katalin

Borboly Csaba és tizenkét társa ellen még 2013 szeptemberében emelt vádat a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A büntetőper kezdetben a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához került, majd 2014 márciusában az új büntető törvénykönyv és az új büntetőjogi perrendtartási törvény életbe lépését követően az ügycsomó visszakerült a Hargita Megyei Törvényszékre. Azonban sem Marosvásárhelyen, sem Csíkszeredában nem tárgyalták még érdemben az ügyet, mindig csak halasztás rendeltek el.

Válasszák szét a két ügyet
A DNA két megyei út, a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es számú megyei út egy részének, az Ajnád – Lóvész útszakasz felújítása kapcsán vizsgálódott. Az ügyben közérdeket sértő hivatali visszaéléssel megvádolt csíkszentmihályi polgármester megelégelte, hogy mindig a 131-es megyei út felújításában érintett, okirathamisítással vádolt Daniel Cristian Mandalache távolmaradása miatt volt kénytelen halasztani a bíró, ezért most ügyvédjén keresztül kéri a Hargita Megyei Törvényszéktől, hogy válasszák szét, és tárgyalják külön a két ügyet.
– Nekem az az érdekem, hogy minél hamarabb tisztázódjon az ügy, járjon le és legyen eredménye. A két útnak egymáshoz semmi köze, nem ugyanaz a kivitelező sem, és a 124-es út problémája egyszerűbb, és hamarabb haladna előre – vélekedett a polgármester. Hozzátette, ügyvédjét arra kérte, hogy idejében készítse el a kérést, jól megalapozott érvekkel kérje a szétválasztást, és még idejében tegyék be az iratcsomóba, hogy még az október 27-i tárgyalás előtt tudja elolvasni a bíró, hogy ez ne legyen újabb indok a halasztásra.
Csíkszentmihály polgármester úgy érzi, nem hibás az ügyben, ezért kezdetben ügyvédet sem akart fogadni, mert úgy gondolta, nincs szüksége arra, hogy ügyvédek védjék. Végül, tekintettel arra, hogy büntetőperről van szó, és hivatalból úgy is kirendeltek volna védőt, egy vásárhelyi ügyvédet bízott meg, akinek, amióta visszahelyezték az ügyet Csíkszeredába, az útiköltségét is meg kell térítenie.

Gyorsítanák a munkálatok befejezését
Kósa Péter kifejtette, 2007 utolsó napjaiban a kormány költségvetési tartalékalapjából 400 ezer lejt kapott a település az Ajnád és Lóvész közötti út felújítására, annak ellenére, hogy megyei útról volt szó, és az összeg a megyei tanácsot illette volna. A december 28-i 898-as számú Hivatalos Közlönyben meg is jelent a javítás, miszerint a pénz Hargita Megye Tanácsát illeti. A költségvetésbe azonban már nem lehetett a változtatást beépíteni, így a pénz bekerült a község forgóalapjába – emlékezett vissza az eseményekre Kósa Péter, akit csak ezt követően választottak meg első ízben polgármesterré. A következő három évben háromszor kötött társulási szerződést a megyével a csíkszentmihályi önkormányzat, és végül 2010. november 1-én a kivitelező, Bridge Road Construct Kft. elkezdhette a mintegy három kilométeres megyei út felújítását. A munka kezdésénél a település és a megye elöljárói egyaránt jelen voltak. A tél beállta előtt a kivitelező alig több mint egy kilométert újított fel, majd jelentkezett a polgármesteri hivatalnál a számlával. Kósa Péter akkor megtagadta a kifizetést, és a megyétől kérte az átvételezési bizottság összehívását, amely december 17-én mindent rendben talált, és december 28-án a megyei önkormányzat írásban szólította fel, hogy fizesse ki a kivitelező által kiállított számlákat: 254 839 lejt az út felújítására és
81 730 lejt a megvásárolt és megőrzésre hagyott építőanyagokra. A Korrupcióellenes Ügyészség pedig épp azt kifogásolta, hogy a 81 ezer lejt anélkül fizette ki, hogy az anyagok meglettek volna.
A tárgyalás mielőbbi lefolytatása azért is érdeke a polgármesternek, mert a 2010-ben elkezdett, és 1,5 kilométeren meg is valósult munkálatokat azóta senki nem fejezte be, és hiába kérik folyamatosan az útszakasz rehabilitációját, amíg az a per tárgyát képezi, valószínűleg ugyanolyan gödrös, sáros marad.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb