2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Megelégednek a családorvosi igazolással a napközik

Augusztus derekán bocsátották közvitára az egészségügyi, illetve a tanügyi tárcák vezetőinek közös rendeletét, melynek lényege, hogy a tanévet kezdő gyermekek esetében elegendő a családorvosi igazolás a napközis közösségbe induláshoz. Az elmúlt években e téren nem volt egységes gyakorlat, de aki ettől a rendelettől várta, hogy az idei tanévkezdéstől rendezi a kérdést, az csalódott.

02_ovoda_jo
Korábbi értesítő az egyik csíkszeredai óvoda ajtaján. Részben érvényét vesztette

Sorra jelentek meg a sajtóhírek arra vonatkozóan, hogy idéntől nem kérhetnek a tanintézmények laborvizsgálatokat a közösségbe induló gyermekektől. Ezek alapját az képezte, hogy augusztus 14-én közvitára bocsátották az egészségügyi miniszter és a tanügyminiszter közös rendeletét, azaz egy előző rendelet módosítását, amely értelmében a családorvosi igazolás elegendő a tanévkezdéshez.
Csakhogy az 5298/1668/2011-es rendelet módosításának ügye még mindig közvita tárgya, és marad is egészen szeptember 24-ig, tehát a szeptember 14-i tanévkezdésig semmiképp nem tudja szabályozni a kérdést.
Érdeklődésünkre, hogy mi a teendője annak, aki például napközibe indítja a gyermekét, milyen orvosi papírok bemutatására köteles, a megyei közegészségügyi igazgatóságon sem tudtak konkrét választ adni. Így levélben ugyanezt a kérdést feltettük az Egészségügyi Minisztériumnak is. A válasz: a rendelet közvitán van. És mellékelték annak elérhetőségét.

Nem volt egységes gyakorlat
Az új szabályzat arra lenne hivatott, hogy véget vessen az elmúlt években kialakult, egységesnek korántsem mondható gyakorlatnak, miszerint egyes tanintézmények, főleg napközik, azt kérték a szülőktől, hogy mielőtt gyermeküket közösségbe viszik, ne csak családorvostól kérjenek a gyermek egészségi állapotáról szóló igazolást, hanem végeztessék el a garatváladék- és székletvizsgálatot is. Ez a gyakorlat néhány éve vált elterjedté, főleg azután, hogy évről évre felütötte a fejét a tanintézményekben a skarlátos megbetegedés. Mivel ezeket a laborvizsgálatokat a szülők nem orvosi ajánlásra igényelték, tehát családorvosi küldőpapírral nem rendelkeztek, az egészségbiztosító pénztár nem térítette meg a költségeket.

02_napkozi_ba

Egyelőre csak igazolás
Csíkszeredai szülők körében érdeklődtünk, hogy ebben a felemás helyzetben milyen orvosi papírokat kérnek tőlük a napközik tanévkezdéskor. A város különböző tanintézményeibe járó gyermekek szülei megerősítették: idén csak családorvostól származó igazolást.
– Júniusban még az volt kiírva a napköziben, hogy szeptembertől garat- és székletvizsgálat eredményével, illetve családorvosi igazolással vihetjük a gyermeket. De most már csak ez utóbbit kérik – mondta egy középcsoportba induló kislány édesanyja.
– Az intézményünkben dolgozó asszisztensnő utánanézett az érvényben lévő szabályoknak. Ezek értelmében csak családorvosi igazolásra van szükség, amely azt tanúsítja, hogy a gyermek járhat közösségbe – közölte megkeresésünkre Kedves Ildikó, a Kisherceg napközi igazgatója. Állítása szerint az általa vezetett tanintézményben is volt olyan év, hogy a szülőkkel való közös megegyezés alapján elvégeztették mindenkivel a laboratóriumi vizsgálatokat is, de tavaly például már nem. – Rájöttünk, hogy nem volt hatékony. Az asszisztensnő itt levette a mintákat, elvitte a laborba, meglettek az eredmények – persze, a szülők fizettek érte –, de ha pozitív lett, a szülő vagy elfogadta ezt, vagy nem. Ha mi kikötöttük, hogy a pozitív eredmény miatt a gyermek nem jöhet a közösségbe, és a családorvosához irányítottuk, másnap jött az igazolással, hogy a gyermek nem veszélyes a közösségre, esetleg kapott gyógyszert, és ment minden tovább. Érdekes helyzet alakult ki – magyarázta.
Többek között emiatt is döntöttek úgy, hogy idén már nem kéri az intézmény a szűrővizsgálatokat. De ha később, a tanév megkezdése után a szülők ezt kifejezetten igénylik, akkor sor kerülhet rájuk.

01_ovoda_dl
A tanintézmények idén már biztosan nem kérnek laborvizsgálati eredményeket a ahozzájuk érkező gyermekektől. Részben könnyebbség, részben gond

Nem kötelező, de…
És nem kizárt, hogy lesznek szülők, akik a szűrés mellett foglalnak állást.
– Jobban örülnék, ha lenne laborvizsgálat. Bölcsődébe például kell. Nem tudom, mennyire hatékony, nem vagyok se laboráns, se orvos, de hogy kiszűr lehetséges veszélyeket, az biztos – véli egy napközis gyermek édesanyja.
– Én elvégeztetem a laborvizsgálatokat a gyermekemnek. Nagy butaságnak tartom, hogy nem kérik. Tavaly is volt fertőzött gyermek a csoportban, és így legalább kiszűrték. Idén csak abban lehetek biztos, hogy az enyém nem az, vagy ha igen, akkor ki lesz kezelve – mondta egy másik szülő.
– Én is jobban szeretném, ha ezek a szűrővizsgálatok megtörténnének. Az eredmény birtokában pedig döntse el a családorvos, hogy indokolt-e a kezelés vagy sem – adott hangot véleményének dr. Kovács Emőke csíkszeredai családorvos.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb