péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Megduplázták a kilónkénti támogatást

Kereken duplájára emelte a juhosgazdáknak kínált gyapjúértékesítési támogatás mértékét a kormány, így a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium programjában idén részt vevő juhtartók az eddigi kilónkénti 1 lej helyett már kilónként 2 lejes támogatás mellett értékesíthetik az állományukról lenyírt gyapjút.

Stimulálják a gyapjú értékét. Kilónként 2 lejes értékesítési ösztönző a gazdáknak

Kétszeresére emelt támogatással kívánja a gyapjú értékesítésére ösztönözni a juhtartókat a mezőgazdasági minisztérium, ráadásul az 1 lejről 2 lejre emelt támogatás már az idei elszámolásokra is érvényes. A juhtartóknak szóló „de minimis” típusú támogatás emeléséről szóló kormányhatározat július 26-án, a Hivatalos Közlöny 625. számában jelent meg. A gyapjúértékesítési program idei finanszírozására szánt 30 millió lejt a szaktárca saját költségvetéséből biztosítja.
A gyapjú mennyiségétől függő kilónkénti 2 lejes támogatásra csak akkor jogosultak a juhtartók, ha a saját állományból származó gyapjút – hivatalos dokumentumokkal – feldolgozóknak vagy pedig engedélyezett begyűjtő központoknak értékesítik. A gyapjúmennyiség eladására szeptember 30-ig van ideje a programban részt vevő gazdáknak, míg az elszámoláshoz szükséges dokumentumok benyújtását legkésőbb 2019. november 1-jéig fogadja a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság.
A gyapjúértékesítési támogatást jogi és magánszemélyek egyaránt igényelhetik, amennyiben gazdaságuk szerepel az országos farmnyilvántartóban. Szintén a támogatási feltétel, hogy az értékesített gyapjú mennyiségét az egyéni gazdálkodók, engedélyezett magánszemélyek (PFA) érvényes termelési könyvecskével, a jogi személyiségű farmok pedig érvényes számlával igazolják. A támogatásigénylési kérelemhez magánszemélyek esetén a személyigazolvány másolatára, jogi személyek esetében pedig a cégbejegyzési bizonylatra van szükség. Emellett érvényes bankszámlaszám, saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, valamint a gazdaság bejegyzéséről tanúskodó állategészségügyi igazolás szerepel a kérelemhez csatolandó dokumentumok listáján. A támogatási kérésben ugyanakkor szerepelnie kell a gazdaságban található juhállomány nagysága, továbbá az idén értékesítésre szánt gyapjú becsült mennyisége.
Hargita megyéből tavaly a gyapjúértékesítési programba több mint hatszáz juhtartó jelentkezett, ám közülük elszámolást csak alig harmaduk, szám szerint 179 gazda nyújtott be.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb