Megbírságolták Gyergyóremete polgármesterét

A magyar nyelven megjelenő önkormányzati havilap miatt

118

Kétezer lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Gyergyóremete polgármesterét, Laczkó-Albert Elemért, mert csak magyar nyelven jelenik meg az önkormányzat Képes vagyok című havilapja. A feljelentő Dan Tanasă a blogján számolt be az ítéletről, amelyben az is megjelenik, hogy a nagyközség román nemzetiségű lakóinak hátrányos megkülönböztetéséért rótták ki a pénzbírságot. A polgármester lapunk megkeresésére azt mondta, természetesen nem hagyják ezt annyiban.

Laczkó-Albert Elemér. Fellebbez az ítélet ellen Fotó: kertész László / Archív

Tizenkét éve jelenik meg Gyergyóremetén a Képes vagyok című önkormányzati havilap, amelyben főként a község kulturális eseményeiről szóló tudósításokat olvashatnak. Az ezres példányszámban nyomtatott lapot ingyenesen kapják meg a lakók, a polgármester elmondása szerint pedig nem fizetett újságíró gyártja a tartalmakat, hanem olyan személy, aki részt vett a programokon, majd utólag beszámol azokról.
– Komoly, de valójában műbalhéval állunk szemben, olyan kreált, mesterséges helyzettel, amelynek abszolút nincs életszerűsége Remetén – fogalmazott lapunknak a polgármester, hozzátéve: ha egy román anyanyelvű személy kívánná megjelentetni a Remetével kapcsolatos – senkit nem sértő – írását, természetesen helyet engednének a lapban, a teljes kiadvány románra fordítását viszont erőltetettnek érezné a községvezetés.
Ez nem véletlen, mivel a 2011-es népszámlálási adatok értelmében Remete lakosságának 99,2 százaléka magyarnak vallotta magát, a román nemzetiségűek pedig mindössze 0,8 százalékot tesznek ki, ami összesen 46 személyt jelent.
A polgármester rámutatott, fellebbezni fog az ítélettel szemben, az ezt követő bírósági döntést pedig elfogadják.
– Ha arról lenne szó, hogy kifizetjük a kétezer lejt, és élünk tovább békességben, akkor ezt tennénk, viszont mindannyian tudjuk, hogy itt másról szól a történet – részletezte Laczkó-Albert Elemér.
Nem ismeretlen a helyzet a községben, mivel – számos székelyföldi településhez hasonlóan – mind a zászló jelenléte, mind a községháza felirat miatt bírósági eljárás van folyamatban.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek