Megbélyegezték a fertőzés gyanúja miatt

Tünetmentesen nehézségekkel

3 351

Egy pozitív majd több negatív koronavírusteszt és kéthetes tünetmentes kórházi tartózkodás után térhetett haza családjához egy gyergyóújfalvi nő. A fertőzés gyanúja miatt több nehézséggel kellett szembenéznie a családnak és munkatársainak.

Illusztráció: az gyergyóújfalvi polgármesteri hivatal. Maga a polgármester is ellenzi a megbélyegzést

A Gyergyói-medencét hosszabb ideig elkerülte a koronavírus, vagy legalábbis nem derült fény megbetegedésekre. Aztán nemrég elsőként egy gyergyóújfalvi nőnél merült fel a fertőzöttség gyanúja. A helyi öregotthon dolgozóit rendszeresen tesztelték, s egyikük tesztje pozitív lett, bár az illető nem járt külföldön, s környezetében sem volt senki fertőzött. A koronavírus tüneteit nem mutatta, de az előírások szerint kórházba kellett vonulnia, két hétig megfigyelés alatt tartották, vizsgálatokat végeztek s újabb teszteket, melyek eredménye negatív lett. A kétgyermekes anya családja is otthoni elkülönítésben volt ez idő alatt. A két hét lejárta után, a kórházat elhagyva az érintett Ferenczy Éva azt nyilatkozta, arra gyanakszik, hogy egy gyulladás miatt lehetett tévesen pozitív az első tesztje. Megjegyezte, családja és munkatársai is sok rosszindulattal találkoztak a fertőzésgyanú miatt, megbélyegezte őket a közösség, a családot azzal vádolták, hogy pénzért vállalhatták ezt a helyzetet, a munkatársakat pedig üzletben, gyógyszertárban sem szolgálták ki.

Gyergyóújfalu polgármestere, Egyed József azt mondta, furcsán viselkedett ebben a helyzetben a közösség egy része, véleménye szerint ez tanulság kell legyen a későbbiekre nézve, hiszen ha valaki megbetegszik nem szabad kiközösíteni, hanem segíteni kell rajta és családján.

Az esettől teljesen függetlenül a községhez tartozó Tekerőpatakon az elmúlt napokban néhány személyről kiderült, hogy koronavírussal fertőződtek. Az érintetteket kórházba vitték, családtagjaikat elkülönítették, a rendőrség rendszeresen ellenőrzi őket. A községvezető szerint, a lakosok felelőssége is, hogy mennyire vigyáznak magukra és szeretteikre.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.