Megállapodott a méhészekkel a minisztérium

52

Egyre konkrétabb formát ölt a 2017–2019-es időszakra kidolgozott Országos Méhészeti Program, sőt Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter a méhészegyesületekkel dűlőre jutva úgy látja, március folyamán a programot már az Európai Bizottság jóváhagyására is elküldik. A kifutó régi és a körvonalazódó új méhészeti támogatások Hargita megyei vonatkozásai az Örösi Méhészegylet nemrég tartott méhészkonferenciáján is szóba kerültek.

Keretet vizsgáló méhész. Több pénzt szánnak jövőre a méhészeti ágazat támogatására
Keretet vizsgáló méhész. Több pénzt szánnak jövőre a méhészeti ágazat támogatására

Brüsszelbe, az Európai Bizottsághoz küldi jóváhagyásra március folyamán az Országos Méhészeti Program (PNA) 2017–2019-es időszakra kidolgozott változatát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium – jelentette be a méhészegyesületek képviselőivel folytatott múlt heti egyeztetést követően Achim Irimescu, a szaktárca vezetője.

Egyénileg és egyesületileg is benyújtható lesz az elszámolás
A megbeszélés nyomán a feleknek a méhészeti támogatás elszámolása és a támogatási jogosultságok meghatározása kapcsán is sikerült egyezségre jutniuk. Ennek megfelelően a következő három évre szóló Méhészeti Program támogatási jogcímeit nemcsak a 75 méhcsaládnál nagyobb állománnyal rendelkező méhészek vehetik igénybe, hanem más megfelelési feltételek mentén ugyan, de a 75-nél kevesebb családdal gazdálkodó méhészek is. A támogathatóság alsó határát a méhészeti érdekképviseletek eredetileg 50 családnál szerették volna meghúzni. A minisztérium ugyanakkor szintén a méhészek kívánságának megfelelően változtatott az elszámolások benyújtására vonatkozó szabályokon is, így az idén ősztől életbe lépő új, hároméves programozási időszakban a méhészeti eszközök, gyógyszerek, kaptárok, rajok, méhcsaládok beszerzése kapcsán elszámolásra és a támogatásigénylésre összegyűjtött számláikat a méhészek két módon is – közvetlenül személyesen vagy a méhészegyesületeken keresztül – benyújthatják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek (APIA).

Hargita megye: kevesen igénylik a támogatást
A kifutó, 2014–2016-os program tavalyi támogatási összegei, illetve az új, 2017–2019-es program tervezete az udvarhelyszéki méhészeket tömörítő Örösi Méhészegylet napokban tartott székelyudvarhelyi méhészkonferenciáján is szóba került. A körvonalazódó változásokról a rendezvényen Lázár István, az APIA Hargita megyei központjának munkatársa számolt be.
Ami a múlt esztendőt illeti, a méhészeti támogatási lehetőséggel Hargita megyéből 60 méhész élt, vagyis kevesebben, mint a megelőző években. 2013-ban a méhészeti támogatást még 70, 2014-ben 66 méhész vette igénybe. Tavaly a megyében működő két szakegyesület – az Örösi Méhészegylet és a Hargita Megyei Méhészegyesület – közvetítésével a méhészek összesen 490 ezer lej támogatásra nyújtották be elszámolásaikat. Ebből a legnagyobb, 227 ezer lejes tételt az új kaptárok vásárlására, 183 ezer lejt pedig állománybővítésre, rajok, anyák, illetve teljes méhcsaládok beszerzésére igényelték. A program keretében gyógyszerek vásárlására 80 ezer lej értékben nyújtották be elszámolásaikat, utóbbi kapcsán egyébként a méhészek 100 százalékos támogatásban részesültek, miközben többi esetében a támogatás intenzitása 60–65 százalék körül mozgott. A Hargita megyei méhészek kaptárvásárlásra 94 lejes, méhanya beszerzésére 17 lejes, a méhcsaládok esetében 300–335 lejes, rajok vásárlására pedig 130–170 lejes vissza nem térítendő támogatást kaptak – sorolta Lázár István. Megjegyezte, a két szakegyesület mintegy 540–545 fős tagságához képest az ágazati támogatást a megyében meglehetősen kevés méhész vette igénybe, amiben véleménye szerint az évről évre kisebb összegű támogatásoknak is szerepe lehet.

Felosztották a 37,3 millió eurós keretösszeget
Az új, következő három évre vonatkozó Méhészeti Program viszont az előzőhöz képest lényegesen nagyobb, 37,351 millió eurós keretösszegből gazdálkodik, ráadásul az eddig négy helyett az új PNA immár öt alintézkedést tartalmaz. A méhbetegségek és a méheket veszélytető kártevők elleni védekezésre a következő három évben 4,3 millió eurót, a vándorméhészek támogatására 5,7 millió eurót, a méz laborvizsgálatainak költségtámogatására három év távlatában 340 ezer eurót, az állománybővítésre, családok és rajok vásárlására 10,7 millió eurót, míg a méhészeti termékek minőségjavítására és marketingköltségeire három év alatt 1 millió eurót szánnának. Ez utóbbi alintézkedést – jegyezte meg Lázár István – csak a méhészeti szövetkezetek számára tennék hozzáférhetővé.
Az APIA Hargita megyei szakembere a formálódó új Méhészeti Program számsorait elemezve személyes meglátásainak is hangot adott. Lázár mindenképpen előnynek tartja, hogy az új PNA a korábbi változathoz képest jobban támogatná a professzionális méhészeket, ám – negatívumként – azt sem hallgatta el, hogy a vándorméhészek támogatására elkülönített keretösszeg túl szűk, s emiatt várhatóan kevésnek fog bizonyulni, hasonlóan a méhészeti szövetkezetek számára kínált 1 millió eurós, vagyis a Méhészeti Program költségvetésének alig 3-4 százalékára rúgó tételhez. Más ágazat szereplőihez – például a növénytermesztőkhöz vagy az állattenyésztőkhöz – viszonyítva a méhészeknek kell a legkevesebb időt várniuk az őket megillető támogatások kifizetésére: a program keretében kínált támogatásokhoz az elszámolások benyújtásától számítva rendszerint három-négy hónap alatt hozzájutnak – hangsúlyozta a kifizetési ügynökség munkatársa.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek