Megállapodás a vidékért

33

Székelyudvarhelyen tartotta tizenegyedik tisztújító kongresszusát a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE), amelyen megválasztották a gazdaegyesület vezetőségét, ugyanakkor aláírták az RMDSZ és az RMGE között Összefogás az erdélyi vidékért elnevezésű megállapodást.

Dokumentumba foglalták a megállapodást. Összefogás a vidékért
Dokumentumba foglalták a megállapodást. Összefogás a vidékért fotó: Daczó Dénes

[dropcap color=”#” bgcolor=”#” sradius=”0″]A[/dropcap] Romániai Magyar Gazdák Egyesületének beszámoló és tisztújító kongresszusán közel kétszáz személy, köztük tíz megyei szervezet küldöttei, meghívottak és érdeklődők vettek részt. A Székelyudvarhelyi Művelődési Házban megtartott eseményen ünnepélyes keretek között aláírták a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete között létrejött hosszú távú megállapodást. Az ünnepélyes aláírást megelőzően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Sebestyén Csaba, az RMGE elnöke hangsúlyozta: a szakmai szervezet és a politikum közötti párbeszéd segíti az erdélyi gazdák és a vidék gondjainak megoldását. A dokumentum aláírására a kongresszusi küldöttek jelenlétében került sor.
– Az erdélyi vidéket tényleg meg kell menteni, mert egyre inkább azt látom, hogy leépülnek a gazdaságok. Arra ösztönözni a gazdát, hogy patriotizmusból megtartsa a földet, az már lehetetlen. Azt, hogy össze kell fogni a vidékért és közösen kell tegyünk, már nagyon rég tervezgetjük, de ennek ma jött el az ideje. A termést is akkor szedjük le, amikor beérik. Úgy gondolom, hogy ez most érett be, most nőtt be annyira a fejünk lágya, hogy azt mondjuk, ezért össze kell fogni – érvelt a megállapodás aláírása mellett Sebestyén Csaba elnök.
– Jó néhány esztendeje folyamatos egyeztetéseink vannak a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének képviselőivel Aradtól Háromszékig. Körvonalazódott már az év elején, hogy olyan megállapodást hozzunk tető alá, ami vidékfejlesztési, mezőgazdasági stratégia kidolgozásával kezdődne, és természetesen annak a gyakorlatba ültetését is jelentené. Az erdélyi magyar gazdák, Sebestyén Csaba elnök úr és a régiók képviselői arra kértek bennünket, hogy ezt a partnerséget tekintsük hosszú távúnak. Mi biztosítjuk azokat az eszközöket, amelyek az érdekérvényesítéshez szükségesek, ők pedig a szakmai hátteret hozzák, a problémákat teszik le az asztalra – fogalmazott lapunknak Kelemen Hunor.
A RMGE tizenegyedik kongresszusának keretében az országos RMGE vezetőjének újraválasztották Sebestyén Csabát, az egyesület 2000-ben megválasztott elnökét. Ügyvezető elnöki megbízást az aradi Zágoni Szabó András kapott, a szervezet alelnökeinek Bodó Gézát, az udvarhelyszéki egyesület elnökét és Szentmiklósi Zoltánt, Bihar megye jelöltjét választották.
A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében rámutat: az RMGE a továbbiakban is a családi kis- és középgazdaságok képviseletét vállalja; hisz abban, hogy a nemzet fennmaradása a vidék, a falu túlélésén múlik; hogy a föld nemzeti erőforrásunk legdrágább kincse, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez a helyi közösségek tulajdonában maradjon; hogy a vidék problémája nemcsak a falu, nemcsak a vidéki lakosság problémája, hanem az egész társadalom felelőssége is, és megmaradása érdekében az egész társadalmat mozgósítani kell. Az RMGE vállalja múltját és hisz az erdélyi magyar gazdálkodás, az erdélyi magyar vidék jövőjében.

Akár ez is tetszhet

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek