Megáldották a megújult csengettyűt

Eredményes kaláka

104

Hálaadó ünnepséget szerveztek vasárnap Gyergyószárhegyen az alszegi harangláb felújításának befejeztével. Köszönetet mondtak mindazoknak, akik hozzájárultak a munkához és megáldották a csengettyűt.

Megszentelték a felújított haranglábat. Közös megvalósítás Fotó: Lázár Hajnal

Közösségi összefogással újítottak fel egy nagy múltra visszatekintő csengettyűt Szárhegyen. Sokan adományoztak pénzt, hogy a rég elképzelt terv megvalósulhasson, mások kétkezi munkával járultak hozzá a felújításhoz. A munka elvégzését követően hálaadó ünnepséget szerveztek a Csengettyű utcában, amely során megáldották az építményt.
Danguly Ervin, Szárhegy polgármestere arról beszélt, hogy gyermekkorában gyakori volt, hogy a szomszédok egymást segítve végeztek el nagyobb munkákat, ma viszont már egyre ritkább a kaláka.
– Mi legyőztük a hitetleneket, akik nem hisznek a közösségi munka erejében – fogalmazott a községvezető. Hozzátette, nagyon nagy szükség van a hasonló közös megmozdulásokra. Deák Tibor, a kaláka egyik szervezője azt mondta, talán Székelyföldön is páratlannak nevezhető a Szárhegyen megvalósult összefogás sikere.
– Ebből táplálkozva talán képesek leszünk az eddiginél eredményesebben építeni Szárhegyet – fogalmazott Deák.
A másik szervező, Gál-Pál László arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy igyekezzenek megőrizni az utókornak az ősök által épített csengettyűt.
– Próbáljuk úgy megtartani ezt, hogy néhány év múlva egy másik nemzet ne mondhassa, hogy ő építette – mondta Gál-Pál.
Az ünnepi rendezvényen a felújítás kezdeményezői köszönetet mondtak mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy a munka megvalósulhatott, s a szakembereknek is, akik irányították a munkásokat. Ugyanakkor a környéken lakók közül többen is megköszönték a felújítás megálmodóinak, hogy kitartottak tervük mellett és a közösség támogatásával véghez is vitték azt.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek