Megalakult az új tanács

38

Megalakult az új tanács, hivatalába iktatták Nagy Zoltán polgármestert és György Istvánt megválasztották alpolgármesternek tegnap Gyergyószentmiklóson. Az új tanácsban a Magyar Polgári Párt (MPP), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Szabad Emberek Pártja (SZEP), illetve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői foglalnak helyet. Sokak szerint történelmi jelentőségű, hogy az újonnan iktatott városvezetés élén MPP-s polgármester és RMDSZ-es alpolgármester áll.

Gyergyószentmiklós új, 19 tagú tanácsában tízen az MPP, hatan az RMDSZ, ketten a SZEP és egy tanácsos a PNL színeiben tett esküt az alkotmányra, illetve a bibliára a Maros szálloda gyűléstermében szervezett alakuló dísztanácsülésen. A június 5-i helyhatósági választások eredményeihez képest három tanácsos még az új tanács megalakulása előtt visszalépett. Így Barti Tihamér RMDSZ-es jelölt nem tartott igényt a helyi tanácsosi mandátumára – ő egyébként az RMDSZ megyei tanácsosi listáján is befutó helyen volt, és a következő négy évben Hargita Megye Tanácsának alelnökeként fog tevékenykedni. Lemondott tanácsosi mandátumáról az MPP-s Nagy Zoltán is, mivel ő Gyergyószentmiklós választott polgármestere lesz a továbbiakban; illetve visszalépett Kastal László MPP-s jelölt is, aki hivatali elfoglaltsága miatt gondolta meg magát. A három visszalépett tanácsos helyét Benedek Árpád és Suciu Gábor MPP-s, illetve Máyer Róbert RMDSZ-es tanácsos foglalta el. A tanácsosok eskütétele után titkos szavazással döntöttek az alpolgármester személyéről, György István RMDSZ-es tanácsosnak – aki korábban három mandátumot töltött a közigazgatásban Gyergyóalfalu polgármestereként – 14-en szavaztak bizalmat a 19 tagú tanácsból.
Az alpolgármester megválasztása után Petres Sándor alprefektus tolmácsolta Adrian Jean Andrei prefektus jókívánságait, aki támogatásáról biztosította a városvezetést. Petres Sándor is köszöntötte az új elöljárókat, beszédében arra is felhíva a figyelmet, hogy a szokásosnál nehezebb négy év elébe néz az újonnan megválasztott önkormányzat, hiszen rajtuk múlik a gyergyószentmiklósi közhangulat javulása, illetve ha jól dolgoznak, megállhat a közszereplők iránti bizalom zuhanása, ami egyébként országos jelenség.
Nagy Zoltán polgármester székfoglaló beszédében először is köszönetet mondott minden városlakónak, aki megjelent június 5-én az urnák előtt, azoknak is, akik nem szavaztak bizalmat neki. – Ahogy a problémáink sem jobb- vagy baloldaliak, úgy a megoldások sem lehetnek azok. Nem szeretnék csak az egyik, vagy csak a másik párttal szimpatizálók polgármestere lenni, én a gyergyószentmiklósiak polgármestere fogok lenni – jelentette ki a hivatalába iktatott új polgármester. Kifejtette, hogy mandátuma alatt Gyergyószentmiklós érdekeit fogja képviselni, és ebben egyaránt számít mind a városlakók, mind az új tanácsosok támogatására. – Az előttünk álló ciklusban szükségünk van minden egyes tenni akaró gyergyószentmiklósi személyre, hogy együtt, közösen vigyük véghez felelősségteljes feladatunkat. Az akarat, a szándék közös tettekkel válik valós eredménnyé – mutatott rá a városvezető. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az igazság, a felelősség és a szabadság mellett döntött, és bizalommal, optimizmussal tekint a rá váró feladatokra.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.