Megalakult az Udvarhelyszéki Értéktár Bizottság

78

Az udvarhelyszéki magyar nemzeti értékek megőrzése, a hun­garikumok gondozása a cél. Az értékmentő mozgalom munkáját civilek is segíthetik.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Udvarhelyszéki Szervezete közleményben tájékoztatott arról, hogy február 25-én Székelyudvarhelyen a Magyar Állandó Értekezlet udvarhelyszéki szervezeteinek sikeres együttműködése eredményeképpen megalakult az Udvarhelyszéki Értéktár Bizottság.
A bizottság célja csatlakozni az erdélyi magyar nemzeti értékfeltáró és értékmegőrző mozgalomhoz és a hungarikumok gondozásához, azonosítani, felleltározni az udvarhelyszéki magyar nemzeti értékeket, kategorizálni azokat az Erdélyi Értéktár Bizottság szakmai és módszertani segítségével.
Tagjainak a kezdeményezők olyan szakértőket kértek fel, akiknek eddigi tevékenysége garancia arra, hogy a rájuk bízott feladatot a legszakszerűbben tudják ellátni.
Az Értéktár Bizottság által felleltározandó értékeket a következő nyolc kategória valamelyikébe kell besorolni: Agrár- és élelmiszeripar; Ipari és műszaki megoldások; Természeti környezet; Egészség és életmód; Kulturális örökség; Turizmus és vendéglátás; Épített környezet; Sport. A tagok is ezen szakterületek mentén kaptak felkérést. Az alapító tagok, akik az elkövetkező egy évre kaptak mandátumot: András Loránd szociológus; Csíki Emese gyógynövénytermesztő; Fazakas Szabolcs, a Legendárium projekt vezetője; Fülöp Lajos muzeológus; Haáz Sándor zenetanár; Jakab Ernő állatorvos; Kovács-Kendi Lehel, az EKE udvarhelyszéki elnöke; László Csaba, a Pipacsok Néptánccsoport vezetője; Mihály János történész; Moldován László vendéglátó; Németh László bányamérnök; Pálfalvi Pál biológiatanár; Sándor Kálmán közgazdász, állattartó; Sándor Olga vendéglátó; Szabó István erdőmérnök; Tókos József gépészmérnök.
Az alakuló ülés résztvevői közösen döntöttek arról, hogy az elkövetkező egy évre Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium alapítója és vezetője legyen a bizottság elnöke, illetve arról is, hogy a bizottság munkájának elősegítése érdekében még további szakértőket toborozhatnak.
Az Udvarhelyszéki Értéktár Bizottság titkársági munkáját az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ udvarhelyszéki irodái segítik.
Az alakuló ülésen már körvonalazódott az udvarhelyszéki értékek első listája, ezek dokumentációját a bizottság tagjai állítják össze.
Az értékmentő mozgalom munkáját civilek is segíthetik. A javaslatokat vagy az értékek elkészített dokumentációját az ertektar@udvarhelyszek.ro e-mail-címre várják. Ugyanezen a címen bővebb információkat is lehet kérni.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek