Megalakult az onkológiai részleg

Székelyudvarhelyi kórház: nem állnak le a tervezéssel

4 229

A székelyudvarhelyi kórházban a normák által előírt maximális személyzettel dolgoznak, harmincnyolc szakterületen nyújtanak orvosi ellátást. Lukács Antallal, a székelyudvarhelyi kórház főigazgatójával beszélgettünk megvalósításokról és tervekről.

Lukács Antal. Önmagunknak tett, önkéntes fogadalom Fotó: Nagyálmos Ildikó

Lukács Antal 2007-ben vette át a kórház vezetését, és bevallása szerint első dolga alaposan átgondolt stratégiai terv előkészítése volt. Ez a titka annak, hogy minden évben vannak jelentős sikereik.
– Egy ilyen dokumentum kiindulópont és útmutató az ütemezések és a fejlesztési munkálatok tekintetében, elkészülését átfogó problémafeltárás előzte meg: a gyenge pontok alapos feltérképezése. Ezenkívül újra kellett írni a kórház szervezési és működési szabályzatát, belső rendszabályzatát, az alkalmazottak szűk körű munkaköri leírásai is bővítésre szorultak. Ugyanakkor rövid távon szemléletváltásra is szükség volt, tudatosítani kellett az alkalmazottakban, hogy a munkatörvénykönyv és a kollektív munkaszerződésben megfogalmazott jogokkal akkor élhetnek, miután eleget tesznek az előírt feladatoknak és kötelezettségeknek. A kétnyelvű menedzsmentterv, az elvégzendő munkák minőségét szabályozó átfogó, 100 oldalas dokumentum, beosztástól függetlenül minden alkalmazott számára elérhető – fejtette ki az intézményvezető. – A székelyudvarhelyi kórház – ellentétben számos hazai kórházzal, egészségügyi intézménnyel – sikerrel vizsgázott a nemzeti akkreditációs szervezet felméréseinek második ciklusában is. Ez egy szigorú szabályok szerint működő kiértékelő, átvilágító hatóság, ami pontozásos rendszerben értékeli az adott egészségügyi intézményen belüli összes folyamat hatékonyságát és minőségét. Három hónapja alakult meg egy minőséget felügyelő, vezető, koordináló, ellenőrző főosztály, ami rendszeresen, előre kidolgozott program alapján elméleti és gyakorlati segítséget nyújt a klinikusoknak, a paraklinikusoknak és más beosztású személyzetnek az 5 év múlva következő harmadik akkreditációs ciklushoz – engedett betekintést a kórház működésébe Lukács Antal főigazgató.

Kívül-belül épül, szépül a kórház
Tavaly külső és belső felújítás, restaurálás után átadták a kórház legrégebbi, 1886 óta álló épületét, ahol jelenleg a szájsebészet, a fül-orr-gégészet, a bronchológia és a fizioterápia is működik.
Megemlékeztek dr. Imreh Domokosról, a székelyudvarhelyi medicina atyjáról is, emlékére szobrot avattak az épület előtti parkban, amely szintén tavaly szépült meg. A térség legjobban felszerelt, várhatóan nagy kihasználtságú konferenciaterme is elkészült. Bővültek a kiszolgálóegységek: konyha, hőközpont, mosoda, varroda. Öltözők, fürdőhelyiségek és raktárak épültek. Alakul a kórház környékének rendezése: parkosítása, az aszfaltozás és a parkolók helyzete is. Új szabályzat született a rend fenntartása érdekében, figyelembe véve a helyek, alkalmazottak és kórházi ellátásra indokolt személyek számát, az esetleges kihágásokat pedig biztonsági őr ellenőrzi.
– Európai normáknak megfelelő az irattár, lassan bevezetik az elektronikus rendszert is. Fejlesztéseket, munkálatokat eszközöltünk az elmúlt év folyamán a bőrgyó­gyászaton, a tüdőgyógyászaton és az elmegyógyászaton. Idei terveink között szerepel az adminisztráció korszerűsítése, hiszen a felmérések által eredményezett színvonalra az adminisztrációs tevékenységeknek is fel kell zárkózniuk. Várhatóan lesznek változások, átcsoportosítások, új alkalmazások – részletezte a főigazgató.

Sugárterápiás központ Keresztúron
Tavaly decemberben készült el az új onkológiai részleg, a fektető tizenöt ággyal a kórház földszintjén kapott helyet. A bútorzat felszerelésére várnak, remélhetőleg még ebben a hónapban teljes kapacitással megkezdi működését. Eddig a belgyógyászat kórtermeit használták a daganatos betegek esetében, illetve a kemoterápia kezelése alatt, ugyanakkor a poliklinikán is kialakítottak napos bennfekvésre egy szobát.
– Már versenyvizsgázott a takarító és kisegítő személyzet, folyamatban van az asszisztensek versenyvizsgája is. Ez csak a kezdet, hiszen ez egy része lesz annak az onkológiai osztálynak, amelyet a stratégiában belefoglaltunk és célul tűztünk ki. Székelykeresztúri székhellyel szeretnénk elkészíteni a sugárterápiás onkológiai osztályt, emellett pedig a cukorbetegeknek is létrehoznánk szakrendelőt. Néhány átalakítás, illetve az orvosi műszerek beszerzése lesz az igazi kihívás. Hatalmas feladat vár ránk, de ez nem más, mint magunknak tett önkéntes fogadalom, amely azt jelenti, hogy szerződést kötöttünk saját jellemünkkel. Mindannyian az időben utazunk, és azt tudom, hogy a magányos utas mindig kényszermunkát végez, ezért van szükség csapattársra, és ha a jó érdekében cselekszünk, már félnünk sincs miért – mondta Lukács Antal.
A székelyudvarhelyi kórházban a normák által előírt maximális személyzettel dolgoznak, harmincnyolc szakterületen nyújtanak orvosi ellátást. Kinőtték az épületet, ezért tervezik, hogy hozzátoldanak a kórház főépületének az ötemeletes szárnyához. Nyolc kórteremmel bővülne a sürgősségi részleg, a hematológia, az ortopédia, és a harmadik emeleten a nőgyógyászati szülőszobákat választanák külön a műtőktől, valamint a tetőtérben irodákat alakítanának ki. Így nemcsak a belgyógyászaton szabadulnak fel majd helyek, de a kisebb szakosztályok is elegendő helyhez jutnának.
– Nagyon fontos, hogy megfelelő felszereléssel rendelkezzünk. Például a daganatos betegségek esetében is, hogy minél precízebb kivizsgálást és ellátást biztosítsunk betegeinknek. Rendelkezünk egy CT-vel (Computer Tomograf), és szükségünk van még egyre, továbbá egy mágneses rezonanciára. Ennek érdekében jelentős lépéseket tettünk, és azon dolgozunk, hogy célkitűzéseinket minél hamarabb megvalósítsuk – tájékoztatta lapunkat Lukács Antal főigazgató.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek