Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

94

Hargita, Kovászna és Maros megye együttműködésével megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. A Székelyföldi Értéktár céljáról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke; Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke és Zalai Mihály, a magyarországi Békés Megye Önkormányzatának elnöke egyeztetett.

????????????????????????????????????

A három megye 4-4 személyt nevezett ki a megalakult bizottságba, amelynek elnöke Szőcs Zsuzsa. Hargita megyei tagjai: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője; Kisné Portik Irén néprajzkutató; Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium vezetője és Szabó Ákos, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének munkatársa.
Borboly Csaba az értékeinkről szóló beszélgetésen felelevenítette a Székely termék mozgalom 2009-es kezdeteit. Mint mondta, Magyarországon ezt követően született meg a Hungarikum-törvény, amely a kérdés továbbgondolását generálta nálunk is. 2012-ben a  Hungarikum Bizottságba az RMDSZ – mint a MÁÉRT tagja – Márton Istvánt, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének elnökét bízta meg a képviselettel. 2013-ban megalakult a Hargita Megyei Értéktár Bizottság 15 taggal, amely 6 szakterületen kezdte el az értékek feltárását: agrár- és élelmiszer-szakterületen, a természeti és épített örökség, a kulturális örökség, az egészség és életmód, az ipari és műszaki megoldások, illetve a sport és turizmus területén. Jelenleg egy európai uniós projektnek köszönhetően, amelyben partner Hargita megye, 210 ezer eurót tudnak az értéktár fejlesztésére fordítani.
A Hargita megye értéktárába eddig 139 értéket jegyeztek be.

Akár ez is tetszhet

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek