2021, január 16, szombat.

Még vannak helyek a hároméves szakoktatásban

A Kájoni János Szakközépiskola által indított hároméves szakoktatásban már beteltek a helyek, a Kós Károly, Venczel József és Székely Károly szakközépiskolákban induló osztályokba azonban még várják a jelentkezőket – tudtuk meg a tanintézmények vezetőitől. Azok a diákok, akik a hároméves szakoktatásban szeretnék folytatni tanulmányaikat, augusztus 20–21. között iratkozhatnak a megyében meghirdetett osztályokba.

Gyakorlatozó szakiskolások. Ellesik a szakmát  Fotó: Balázs Árpád
Gyakorlatozó szakiskolások. Ellesik a szakmát Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]A[/dropcap] csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola egy összevont osztályt hirdetett meg a következő tanévre cukrász és fodrász szakon, a hároméves szakoktatásban induló osztályba azonban túljelentkezés van.
– A huszonnyolc helyre harminchatan jelentkeztek a fodrász és cukrász osztályba, ezért képességfelmérő felvételi vizsgát is tartottunk, ez alapján, illetve a diákok eddigi tanulmányi eredményei alapján rangsoroljuk a jelentkezőket – közölte Sükösd Annamária igazgató.
Vannak még helyek és várják az érdeklődőket ugyanakkor a csíkszeredai Kós Károly, Venczel József és Székely Károly szakközépiskolákban, ahol több szak közül válogathatnak a nyolcadik osztályt végzett fiatalok. A Venczel József Szakközépiskola összesen 84 tanuló hároméves szakoktatását tudja biztosítani, eddig 54 fiatal iratkozott a tanintézmény által meghirdetett helyekre.
– A pék és sütőipari szakosztályunk iránt volt eddig a legnagyobb az érdeklődés a nyolcadikosok körében, itt tehát már korlátozott számban vannak helyek. Felhívnám ugyanakkor a fiatalok figyelmét arra, hogy idén új profilokkal bővítettük kínálatunkat: kertész, illetve kárpitos szakképzést is biztosítunk a fiataloknak, ezekbe az osztályokba pedig még lehet jelentkezni – mondta Bálint Gabriella, a Venczel József Szakközépiskola igazgatója.
Szintén indul új szakképzés a következő tanévtől a Kós Károly Szakközépiskolában, illetve vannak még helyek az út-hídépítő és kőműves összevont osztályba, egy-két hely pedig a vízgázszerelő szakon is betöltésre vár még a tanintézményben.
– Úgy tűnik, a szülők egyelőre idegenkednek az új szakoktól, pedig a diákokat szakmai gyakorlatra fogadó vállalkozó szerint van igény az út-hídépítő szakemberekre – tette hozzá Szén János igazgató.
A csíkszeredai Székely Ká-
roly Szakközépiskolában három osztály indul a következő tanévben, egy autószerelő és egy konfekció szakon, illetve a tanintézmény a 2015–2016-os tanévben újraindítja a karosszérialakatos és -festő, valamint hegesztőképzéseket is.
– Egy összevont osztályba 14–14 hellyel hirdettük meg a karosszérialakatos és -festő, valamint hegesztő szakokat. Még vannak helyek, várjuk a diákokat – tudtuk meg a tanintézmény vezetőjétől. Tankó István igazgató hozzátette: a tanintézmény negyvenkét gazdasági egységgel tart fenn együttműködési kapcsolatot, valamint tizenkét iskolai műhely áll a tanulók rendelkezésére.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb