Még van lehetőség a továbbtanulásra

Hamarosan pótérettségi

90

Augusztus második felében pótérettségizhetnek azok a diákok, akiknek a nyári vizsgasorozaton nem sikerült megszerezniük a továbbtanuláshoz szükséges érettségi diplomát, illetve a pótvizsgára maradt végzős tanulók. A Sapientia egyetem csíkszeredai kara és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szeptemberben őszi felvételit szervez.

 

Augusztus 20-án, kevesebb mint két hét múlva, román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdődik a pótérettségi vizsgasorozat, augusztus 21-én magyar nyelv és irodalomból, augusztus 22-én a szakhoz köthető tantárgyból, majd egy nappal később a szaknak megfelelő választható tantárgyból vizsgáznak a jelentkezők.
A pótvizsgákat Hargita megyében három vizsgaközpontban szervezi meg a tanfelügyelőség, Csík térségében a megyeközpontban a Székely Károly Szakközépiskolában, Udvarhely térségében a székelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskolában, a Gyergyói-medencében pedig Gyergyószentmiklóson, a Batthyány Ignác Technikai Kollégiumban. A vizsgákra 738 tanuló iratkozott be a megyében, az írásbelik reggel 9 órakor kezdődnek.
Az első eredményeket szeptember 1-jén közlik a vizsgaközpontok, az óvások utáni végleges eredményeket pedig szeptember 6-án. A vizsgázóknak ezt követően még lehetőségük van a felsőoktatási intézmények őszi felvételijére jelentkezni. A csíkszeredai Sapientia egyetem szeptember 4–10. között szervezi ezt meg, és mind a négy tudományterületre (mérnöki tudományok, humántudományok, gazdaságtudományok, társadalomtudományok) várják az érdeklődőket. Tandíjmentes helyek vannak még az egyetem kínálatában az Agrár- és élelmiszeripari, illetve Általános közgazdaság szakon (20 hely), a Könyvelés és gazdálkodási informatika szakon (11 hely), Marketing szakon (3), Román nyelv és irodalom – Angol nyelv és irodalom szakon (10), Világ- és összehasonlító irodalom – Angol nyelv és irodalom szakon (3), Humánerőforrás szakon (3), Élelmiszeripari mérnök szakon (5), Turisztikai-mérnök menedzser szakon (10), illetve Génsebészet szakon (9).
A Gazdasági informatika és Szociológia. valamint Kommunikáció és PR szakokon fizetéses helyek közül válogathatnak a Csíkszeredában továbbtanulási lehetőség iránt érdeklődő fiatalok.
Szintén őszi felvételit hirdet szeptember 10-től a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem 24 tandíjas helyre. Az alapképzésben a következő tandíjas helyekre jelentkezhetnek az érdeklődők: Menedzsment szak (10 hely), Marketing szak (9 hely), Pénzügy és bank (5 hely). Távoktatáson 39 tanuló jelentkezhet tandíj ellenében Menedzsment szakra.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek