2021, január 17, vasárnap.

Még tart az átmeneti időszak

Hivatalosan átvette október elsejétől a Szakszervezetek Mű­velődési Házának működtetését a Csíkszeredai Önkormányzat, de ki is szervezte ezt a tevékenységet, így tulajdonképpen semmi sem változott: még legtöbb hat hónapig marad ugyanaz a működtető, aki eddig is volt. A hosszú távú cél továbbra is az, hogy a megyei tanáccsal közösen létrehozott közhasznú társulás legyen majd a működtető.

A művelődési ház bérlőinek postaládái. Kultúrabarát díjak Fotó: Balázs Árpád
A művelődési ház bérlőinek postaládái. Kultúrabarát díjak Fotó: Balázs Árpád

Szolgáltatói szerződés alapján továbbra is a régi működtető üzemelteti a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házát, miután október elsejétől az épület tulajdonosa, Csíkszereda önkormányzata átvette ugyan ezt a tevékenységet, de azonnal ki is szervezte azt.
– Most már minden jövedelmet az önkormányzatnak adunk át, a szerződéseket az önkormányzat nevében kötjük, és ezért a tevékenységért a város fizet nekünk egy, a szerződésben meghatározott összeget – vázolta Szederjesi Ferenc, a művelődési ház működtetője, hogy miként szabályozták ezt a rendszert.
Füleki Zoltán alpolgármestertől tudjuk, hogy a Szakszervezetek Művelődési Házának működtetésére kötött szerződés maximum hat hónapra szól, ám kitételként szerepel benne, hogy ha időközben sikerül megalakítani a megyei tanáccsal közösen a tervezett közhasznú társulást, akkor a Szederjesiékkel kötött szerződés megszűnik, és az említett társulás lesz a működtető. Hosszú távon ugyanis ezt szeretnék.
– A megyei önkormányzat partner ebben a projektben, és segíti a várost abban, hogy egy ilyen közösen létrehozott közhasznú társulással oldjuk meg a művelődési ház működtetését. Jelen pillanatban már a társulás statútumán dolgozunk – nyilatkozta Füleki.
Eközben a kultúrház épületében sem áll az élet: a város még az idén szeretné leszigeteltetni a tetőt, jelen pillanatban pedig várják az ajánlatokat a fűtésrendszeren elvégzendő apróbb munkálatokra.
– Hiányzó fűtőtesteket kellene pótolni, csapokat felszerelni, hogy lehessen elzárni majd a fűtést azokban a helyiségekben, ahol éppen nem zajlik tevékenység – mondta az alpolgármester. – Sürgősen szükség van az épület műszaki felmérésére is, hogy tudjuk, milyen állapotban vannak a vezetékek, a villanyhálózat, és ezen információk birtokában tudjunk majd továbblépni, akár egy pályázat irányába – fogalmazott.
A szeptemberi tanácsülésen az épület felületeinek bérleti díjait is elfogadták, most pedig a jövő évi adók és illetékek határozatát készítik elő, abban már egy pontosan kidolgozott rendszer lesz a bérleti díjak ügyében.
Füleki szerint nem gondolkodnak magas díjakban, hiszen a kulturális életben, főleg a műkedvelő kulturális szervezetek háza táján nincs túl sok pénz, a Szakszervezetek Művelődési Házában pedig legtöbbször éppen ők bérelnek termeket előadásokra, próbákra. Persze ezek a bérleti díjak nem vonatkoznak majd azokra a cégekre, amelyek kereskedelmi tevékenységet folytatnak az épületben. Az ő bérleti szerződéseiket a város módosítatlanul átvette, viszi tovább, de ha lejárnak, vagy ha új cégek jelentkeznek bérleményért, akkor a törvényes előírásoknak megfelelően versenytárgyalást kell hirdetnie az önkormányzatnak.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb