2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Még sincs jegyzője Csíkszeredának

Az október végi városi tanácsülésen mutatták be Csíkszereda új jegyzőjét, Cseke Istvánt, aki novembertől kellett volna ellássa a feladatot. Csakhogy az elképzelés meghiúsult, így a megyeszékhelyen továbbra sincs jegyző.

ARP_7677
Bár a kérdést megoldotta a városháza, most kénytelen visszatáncolni. Továbbra is egy megbízott jogász látja el a jegyzői feladatkört

Csíkszépvízről, áthelyezési eljárással jött volna Csíkszeredába jegyzőnek Cseke István, ám ezt az áthelyezést a prefektusi hivatal jogásza nem találta jogszerűnek.
– Az indoklás rámutat, hogy a községi jegyző alacsonyabb besorolású köztisztviselő, mint a megyei jogú városé, és értelmezésük szerint így nem lehet áthelyezéssel elfoglalni Csíkszereda jegyzői tisztségét. Felszólítottak, hogy vonjam vissza a polgármesteri rendeletet, amivel kineveztük Cseke Istvánt, mert ha nem, kénytelenek a közigazgatási bíróságon megtámadni azt – nyilatkozta lapunknak Antal Attila polgármesteri jogkörökkel felruházott alpolgármester.
Meglátása szerint vitatható a prefektusi hivatal értelmezése, a jog­gyakorlatban van rá precedens, hogy a fellebbviteli fórumon éppen a községi és a megyei jogú városi jegyzői tisztség egyenértékűségét emeli ki a bíróság, de olyan eset is volt, amikor éppen a fokozatbeli különbséget mondták ki.
– Megkérdeztem Cseke Istvántól, hajlandó-e jogi küzdelmet folytatni a vélt igazunkért. Tekintettel arra, hogy nem szeretett volna ilyen bizonytalan kimenetelű, elhúzódó folyamatba belemenni, a megértésemet kérte, és közösen úgy döntöttünk, hogy kinevezését visszavonjuk és visszamegy jegyzőnek Szépvízre – tette hozzá.
Csíkszereda tehát továbbra is jegyző nélkül marad. Antal Attila azt mondja, tekintettel arra, hogy 2015-ben már több mind 9 hónapra voltak kinevezett jegyzői a városnak, az idén már nincs lehetőség, hogy bárkit, akár a hivatalból is, jegyzőnek kinevezzenek.
– Csak arra van lehetőségem, hogy a jegyzői teendőket valamelyik jogászra ráruházzam. Ezt teszem most, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a feladatkör minimálisan el lesz látva, jegyzői jogkörökkel megbízott jogász alá fog írni, de nem jegyzői tisztségben és nem jegyzői fizetésért – magyarázta.
Tegnaptól ismét Hippach Cris­tian, a városháza egyik jogásza látja el a jegyzői teendőket.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb