Még nincs végleges döntés

62

Bár február elsejétől ingyen vonatozhatnak az akkreditált egyetemek hallgatói, a Román Állami Vasúttársaság (CFR) vezérigazgatója szerint az oktatási és szállítási miniszter még nem írta alá a vasúttársaság javaslatát is figyelembe vevő rendeletet, amely tisztázza az utazás körülményét. Várhatóan a hallgatói igazolvány és a személyazonossági igazolvány felmutatásával válthatják ki az ingyenes jegyet az egyetemisták – mondta lapunknak Szentes József vezérigazgató.

Diákok várnak vonatjukra a csíkszeredai vasútállomáson Fotó: László F. Csaba

Amint arról már korábban beszámoltunk, február elsejétől ingyen utazhatnak a Regio és InterRegio vonatok másodosztályán az akkreditált egyetemek hallgatói: ugyanarra a távra egy nap akár többször is válthatnak jegyet, nincsenek távolsági határok. A kedvezmény nyáron, vakáció alatt is érvényes. Arról azonban, hogy a diákok milyen iratok felmutatásával vásárolhatnak támogatott jegyet, a régi hallgatói igazolványok használhatók-e vagy újat kapnak az egyetemisták, még nincs döntés.
– Várjuk, hogy az oktatási és szállítási miniszter megállapodásra jusson és döntést hozzon ez ügyben. Mi elküldtük a javaslatainkat: a vasúttársaság működésére nézve fontos kérdés például, hogy miként ellenőrizhetjük az ingyenes jegyre jogosultakat? A jelenleg érvényben lévő hallgatói igazolványoknak ugyan van sorszáma, de az nem egyedi, ezért azt szeretnénk, hogy emellett jegyvásárláskor a személyazonossági igazolványt is mutassák fel a jogosultak. Ellenőrzéskor ugyancsak ezeket az iratokat és a pénztárnál kapott vonatjegyet kellene felmutatni – nyilatkozta lapunknak Szentes József, a vasúttársaság vezérigazgatója.
A Sapientia egyetem csíkszeredai karán is arra várnak, hogy további pontosításokat kapjanak az ingyenes utazás körülményeiről, a felsőoktatási intézmény diákjai közül többen hetente a Gyergyói-medencéből utaznak a megyeszékhelyre, ők bizonyára kihasználják majd az állami kedvezményt.
Az állami vasúttársaság jegykiadó automatáját és online jegyvásárlási szolgáltatását csak új hallgatói igazolvánnyal használhatják az egyetemisták.
– Egy olyan új hallgatói igazolvány jóváhagyását kértük a két tárcavezetőtől, amelyen rajta van a diák személyi száma is. Az igazolványok alapján számítógépes rendszerben nyilvántarthatjuk az ingyenes utazásra jogosultakat, és akkor online, illetve automatából is vásárolhatnak jegyet – részletezte a vezérigazgató.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.