Még nincs vége a feltárásnak

Több mint 800 gránát került elő Maroshévízen

147

Ma már harmadik napja zajlik Maroshévízen az első világháborús lőszerraktárban megtalált muníció kiemelése, eddig több mint 800 darab gránátot találtak meg a tűzszerészek, és még nem értek a végére – közölte megkeresésünkre Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) szóvivője.

Folytatódott a tűzszerészek bevetése. Óriási „lelet” fotó: Isu Harghita

Kérdésünkre az ISU szóvivője elmondta: bár tegnap késő délutánig 800 gránátot már kiemeltek, a kutatást folytatják, folyamatosan ásnak markológéppel, majd a tűzszerészek keresik a további gránátokat.
Időközben már azt is megállapították, hogy a gránátok 1914-ben készültek. Egy részük épen maradt, a többi sérült állapotban került elő a föld alól. A szóvivő szerint a munkát nagy valószínűséggel holnap is folytatni fogják. Mint arról beszámoltunk, a muníció olyannyira veszélyes, hogy elővigyázatosságból a közelben található öt házból 12 személyt ki kellett költöztetni mindaddig, amíg a gyújtógránátokat biztonságosan kiemelik.
Tegnap Alina Ciobotariu ezzel kapcsolatban elmondta, a nappal ideglenesen elköltöztetett családok éjjelre visszatérhettek otthonaikba, ez a forgatókönyv ma is – és ha szükséges lesz, holnap is – megismétlődik. Éjjel a maroshévízi csendőrség biztosítja a környéket.
A szóvivő ugyanakkor kérdésünkre elmondta: egyelőre nagyon nehéz megbecsülni, hogy mekkora a lőszerraktár mérete, ezért alaposan átkutatják a környéket, amíg már nem találnak újabb muníciót. Hétfő este megérkezett az Ilfov megyei Cioplani-ból segítségül hívott különleges egység is, a megtalált lőszereket ők fogják megsemmisíteni az erre kijelölt helyszínen.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.