Még nincs döntés a visszafizetésről

Szarvasmarha-támogatás

887

Várhatóan vissza kell fizetniük, de egyelőre még egyetlen állattenyésztőtől sem kérte vissza a törzskönyvezett szarvasmarhákra utalt többlettámogatást a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A megyéből érintett 8 ezer gazda esetében még a pénzvisszafizetési jegyzőkönyvek kiállítása sem kezdődött el.

Sok gazdának problémát okozhat a kapott többlettámogatás visszafizetése Fotó: Domján levente

Amíg felsőbb szinten nem születik konkrét, egyértelmű döntés, egyetlen állattartónak sem állítja és küldi ki a kapott többlettámogatás visszafizetéséről szóló felszólítást a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség – mondta el tegnap lapunk érdeklődésére Haschi András, az intézmény igazgatója. A szakember hozzátette, pillanatnyilag az sem tiszta, hogy az országos APIA hibájából többletként kapott támogatást a gazdáknak miként és meddig kell visszafizetniük.
A kalkulációs hiba Hargita megyéből nagyon sokakat, mintegy 8 ezer szarvasmarha-tenyésztőt érint, azaz ennyi gazdálkodó esetében kellene megállapítani a kapott többlettámogatás mértékét, és az APIA megyei kirendeltségeinél dolgozóknak kiállítania és postai úton kiküldenie a gazdáknak a pénzvisszafizetési jegyzőkönyveket. Haschi szerint a 8 ezer jegyzőkönyv kibocsátása – a területalapú támogatási igénylési kampány kellős közepén – önmagában óriási munka, de jelzésértékű az is, hogy a Hargita megyei APIA-nak tízéves fennállása alatt összesen is csak alig kétezer ilyen esete volt.
„Az biztos, hogy a kapott többlettámogatást mindenkinek vissza kell adnia, de amíg nem válik egyértelművé a folyamat, addig egyetlen pénzvisszafizetési jegyzőkönyvet sem állítunk ki. Még nem fogtunk hozzá. Pillanatnyilag a gazdákra vonatkozó támogatás-visszafizetési határidő sem létezik” – jegyezte meg az APIA Hargita megyei vezetője.
Mint arról lapunkban beszámoltunk, az országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség a 2017-es uniós kiegészítő támogatás keretösszegét a valóságban szereplőnél 20 ezer kisebb szarvasmarha-állományra osztotta vissza, ami viszont növelte a törzskönyvezett tej- és húshasznú szarvasmarhákra megállapított egyedenkénti támogatás mértékét. A kalkulációs hiba miatt a tenyésztők törzskönyvezett fejősteheneik után egyedenként 40,9 euró, húsmarháik esetében egyedenként 73,4 euró, míg a törzskönyvezett bivalyállománnyal rendelkezők fejősteheneik után egyedenként 13,74 euró többlettámogatásban részesültek, s utólag ekkora tételek visszafizetésére számíthatnak. A rosszul összesített állományadatok miatt többlettámogatásban részesültek az országos átmeneti kiegészítő támogatás (ANT) 7-es jogcíméből is a gazdák: a húshasznú szarvasmarhákra kifizetett támogatásból egyedenként 2,32 eurót kér vissza utólag a kifizetési ügynökség.

A gazdák fele már igényelte a területalapút

Mind a támogatásigénylők száma, mind pedig a támogatásigénylési kampányból hátralevő idő alapján is félútnál jár Hargita megyében a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A 2018-as esztendőre szóló egybevont támogatási kérelmét tegnap az ügynökség területi irodáihoz Hargita megyéből összesen több mint 13 ezer gazdálkodó összesen 55 ezer hektárra nyújtotta be, ám a nagyfarmok, valamint az 50 hektárnál kiterjedtebb gyepterületekkel rendelkező közbirtokosságok csak ezután érkeznek. Az APIA Hargita megyei területi irodáiban jelenleg naponta átlagosan 600 – tegnap konkrétan 670 – kérelmet fogadtak. Rossz hír, hogy egyelőre nem tudják fogadni az állattartókat sem, így az összevont kérelmeik benyújtásával a juh- és szarvasmarhatartóknak továbbra is várniuk kell. Haschi azonban biztos abban, hogy bő egy hónap múlva, a május 15-én lejáró határidőig mindenki sorra kerül.

Domján Levente

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek