2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Még nem szolgáltathat a Gyervíz

Nyomáspróbákat végeznek a hosszú évek óta épülő új víz- és csatornahálózaton Gyergyó­szent­miklóson. Ezt egy nemrég létrehozott fejlesztési társulás, illetve az alárendeltségébe tartozó cég működteti majd, amely azonban még nem kezdhette el tevékenységét.

Az új szennyvíztisztító állomás működésbe helyezése folyamatban van Fotó: Lázár Hajnal

Gyergyószentmiklós egyes városrészein a víz- és szennyvízhálózat meghibásodását tapasztalhatták a lakosok az elmúlt hetekben, ezek részben az új rendszer nyomáspróbái miatt adódtak – mondta el Nagy Zoltán polgármester. Hozzátette, a gerincvezeték, valamint a fővezetékek többségét már feltöltötték, a hibákat kijavítják, majd a nyomáspróbák befejezését követően csatlakoztatják a fogyasztókat az új rendszerre.
A szennyvíztisztító állomást is előkészítik a működésre. A városvezető megjegyezte, az önkormányzat szeretné, ha mihamarabb sor kerülhetne az új hálózat átvételére.
Nagy elmondta azt is: a szolgáltatás biztosítására létrehozott cég, valamint az azt működtető Gyervíz Térségi Fejlesztési Társulás egyelőre még nem kezdhette el tevékenységét. A társulás létrehozásáról még nyár elején döntött a gyergyószentmiklósi tanács, valamint a két másik csatlakozó település – Gyergyóalfalu és Gyergyóújfalu – önkormányzata.
Az induláshoz szükséges összeget is elkülönítették, a törzstőkéhez való hozzájárulást a lakosság számának arányában állapították meg – ez Gyergyó­szentmiklós esetében 360 ezer lej. Ugyanez érvényes a szavazati jogra is: 5000 lakosonként van egy-egy szavazata az önkormányzatoknak.
– Az önkormányzatok elvégezték a feladatukat, közösen bejegyeztük a fejlesztési társulást, valamint a szolgáltató céget, viszont ahhoz, hogy a szolgáltatás jogát átadjuk, szükségünk van két országos szakhatóság jóváhagyására is, erre várunk most – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, reméli, hamarosan megérkeznek a várt iratok, és elkezdheti tevékenységét az új cég. Ennek székhelye egyébként az elképzelés szerint ugyanott lesz, ahol a csődeljárás alatt levő Go Rt. van jelenleg. Ehhez a városnak meg kell vásárolnia az ingatlant, amit hitelből tud megtenni, a hitelfelvételt pedig a pénzügyminisztériumnak is jóvá kell hagynia.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb