Még mindig sok a rongálás

Szépül Csíkszereda

171

A csíkszeredai városi kertészet munkatársai minden tavasszal új díszfákat ültetnek a városban, a kiültetett növények 15 százalékát aztán némelyek kitörik, megrongálják. Ugyanígy az önkormányzat városrendezési osztálya a nagytakarítással párhuzamosan ellenőrzi a játszótereket, s minden alkalommal számolniuk kell azzal, hogy a homokozók tele vannak kutyaürülékkel.

Játszótér a csíkszeredai parkban. Javítják a játékelemeket Fotó: Archív

Több karbantartási munkát is elvégez a csíkszeredai önkormányzat városrendezési osztálya, illetve a hivatalhoz tartozó kertészet a tavaszi nagytakarítással párhuzamosan: ellenőrzik a játszóterek állapotát, gondozzák a zöldövezeteket, illetve megjavítják az utcabútorzaton észlelt hibákat.
A városrendezési osztály munkacsoportja az elmúlt napokban ellenőrizte és még a héten is ellenőrzi a megyeszékhelyen található játszóterek állapotát, hogy a gyermekek biztonságosan használhassák azokat.
– Minden évben kicseréljük a korhadt, már nem biztonságosan használható, fából készült szabadtéri játékelemeket és feltöltjük a homokozókat is. Sajnos, utóbbiak esetében előbb a kutyaürüléket kell összetakarítanunk, és ez nincs másként a nyári hónapokban sem. A kutyás gazdák nem tartják tiszteletben azt, hogy a játszótéren gyermekek játszanak, nem kellene engedniük, hogy kedvencük oda piszkítson – mondta Lázár Péter, az önkormányzat városrendezési osztályának a vezetője.
Az osztályvezető szerint idén a legrosszabb állapotban a Tudor és Kalász negyedi játszóterek vannak, jó hír viszont, hogy az önkormányzat június 1-jére, gyermeknapra meglepetéssel készül a kicsik számára, és néhány játszótér új játékelemmel bővül majd.
– Még nem tudok konkrét példákat mondani, egyelőre a tervezési fázisban vagyunk – közölte Lázár Péter.
A városban több helyszínen dolgoznak a városi kertészet munkatársai, újrafestik a forgalmi táblákat, oszlopokat, megjavítják a tél során megrongálódott utcabútorokat.
– Ilyenkor tavasszal több helyszínen új díszfákat ültetünk, idén háromszázat. Sajnos az emberi gondatlanság és rongálás miatt az elültetett fák 15 százaléka nem marad meg – monda Burista Csilla kertészmérnök.
Már a napokban elkezdi a városi kertészet a díszfák ültetését a Kossuth Lajos és a Taploca utcában, illetve a város más részein is, ezzel párhuzamosan dolgoznak a kertészek az évelő növényekkel beültetett ágyások rendezésével, fűültetéssel és a központi park gesztenyefasora is kiegészül majd.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.