Még mindig Magyarországról érkezik a turisták zöme

Turisztikai információs iroda. Kisebb arányban keresnek programokat Fotó: Asztalos Ágnes
127

Megváltozott a Székelyud­var­helyre látogató turisták profilja: nem annyira a programok iránt érdeklődtek tavaly, inkább az aktív pihenés volt számukra a fontos. Keveset vásároltak a vendégek, inkább csak szuvenírt vittek haza. Az idelátogatók zöme továbbra is az anyaországból érkezik, nemcsak nyáron, de szilveszterkor is ez volt a tapasztalat – derült ki a Tourinfo iroda évértékelőjéből.

Turisztikai információs iroda. Kisebb arányban keresnek programokat Fotó: Asztalos Ágnes

Közel 7000 turista kereste fel május 1. és szeptember 30. között a szé­kely­udvarhelyi Kossuth Lajos utcában található Tourinfo irodát, illetve az Emlékezés parkja melletti Információs pontot – tájékoztatott Orbán Melinda irodavezető.

Bejött a vár megnyitása
Főleg a városról és a környékről készült térképek, városimertetők, látnivalók, programajánlók, túrázási lehetőségek iránt érdeklődtek.
– Nagyon keresettek és közkedveltek voltak az irodánk által kiadott Székely kálvária (Székelyudvarhely és Szejkefürdő között), valamint a Szent László-legenda nyomában (Udvarhelyszék) címet viselő szórólapok, továbbá azok az A3-as méretű térképek, amelyek másik oldalán egy székelyudvarhelyi vendéglő által ajánlott menüsor található, helyi ételekkel, azok receptjeivel és más helyi érdekességekkel – számolt be a tavalyi szezon tapasztalatairól Orbán Melinda. Szerették ugyanakkor a Székelytámadt-várban található kiállításokokat, a Székelyföldi Legendárium Erdély legismertebb épületeinek makettjeiből összeállított tárlatát, illetve a harangkiállítást.
Darabont-tallér ajándékba
A Tourinfo iroda vezetője elmondta, hogy meglepő módon kevesebb programot kértek a vendégek. Ha mégis igényeltek ilyent, akkor az volt az elvárás, hogy az sajátosan helyi legyen.
Helyi idegenvezetés iránt is alig volt érdeklődés. Mindez azért is érdekes, mert az előző években végzett felmérések azt mutatták, hogy programokat várnak az idelátogatók. A tapasztalatok szerint az átlagturista keveset vásárol, akkor is inkább szuvenírt. Orbán Melinda kiemelte, hogy jó ötletnek bizonyult a Székelytámadt-várban felállított kézművessátor, a tapasztalatok alapján jövőben több ilyenre lenne szükség, és mesterségbemutatókkal is bővíteni lehetne a kínálatot.
– A 2017-es évben megnőtt az érdeklődés a székelyudvarhelyi darabont-tallér iránt, a néhányéves kezdeményezés újra népszerűnek bizonyult a nyáron. A tallérral bizonyos szállásadóknál akár 15 százalékos árkedvezményt is lehet kapni, és a város mintegy 60 kereskedelmi egységében is olcsóbban lehet vásárolni. A vendégek nem annyira a kedvezményekért vették meg a darabont-tallért, hanem inkább szuvenírként – közölte az irodavezető.

Érkeztek Kínából is
Továbbra is Magyarországról érkezik a legtöbb vendég, utánuk a hazai, főleg román nyelvű turisták alkotják a legnagyobb csoportot. Azonban egyre nagyobb számban érkeznek Nyugat-Európából, Amerikából, sőt még Kínából is – tudtuk meg az irodavezetőtől, aki elmondta továbbá, hogy a nyári hónapokon kívül az év végén is fellendül a turizmus a városban és környékén, viszont ilyenkor is főleg magyarországiak érkeznek hozzánk (arányuk eléri a 70 százalékot). Ezúttal is azt tapasztalták az irodánál, hogy nem kértek külön programokat a vendégek: többnyire előre tudták, hogy mivel szeretnék eltölteni napjaikat. Átlagosan három éjszakát maradtak itt.
A 25 hivatalosan bejegyzett szálláshelytől kapott információk­ra alapozva kiderült, hogy a kihasználtság a szálláshely típusától függ.
– A nagyobb szállodák esetében inkább az üzleti turizmus dominál, amely 60 százalék körüli, míg a fennmaradt 40 százalékot az egyedülálló, családos vagy kisebb baráti társaságokkal utazók teszik ki. A nagyobb szállodák közel 50 százalékos kihasználtságnak örvendtek, a kisebb panziók esetében viszont már alacsonyabb a lefedettség: kb. 35% körüli. A Székelyudvarhelyen éjszakázók 70 százaléka volt külföldi, 30 százalékuk pedig belföldi turista – mondta Orbán Melinda. Egyébként – mint kiderült – van olyan szálláshely is, amely kizárólag üzleti turizmusból él, míg van olyan is, amelyik főleg a külföldi vagy belföldi gyermekcsoportok fogadásából.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.