Még mindig hónapokat kell várni a gyakorlati vizsgára

105

Továbbra sem rövidült le a jogosítványt megszerezni szándékozók számára a több hónapos várakozási idő az elméleti és a gyakorlati vizsga között. Aki a napokban teszi le az elméleti vizsgát, az legjobb esetben is májusban ülhet a volán mögé a rendőr társaságában. Maguktól az illetékesektől érdeklődtünk arról, hogy mi ennek a pontos oka, és mi lehetne a kiút. Az ügyben politikust is igyekeztünk megszólaltatni.

A vizsgáztató rendőröket elszippantja a RAR a külföldi használt járművekért. Lassított tempó Fotó: László F. Csaba

Az elméleti és gyakorlati sofőrvizsga közötti időszak majdnem fél évre nyúlt ki az utóbbi hónapokban, ennek oka pedig többrétű, de végső soron a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatnál fennálló személyzethiánnyal magyarázható – tudtuk meg Marian Pantelimon rendőrbiztostól, a közszolgálat vizsgáztatásért felelős részlegének vezetőjétől. Mint mondta, az intézmény több rendben is kérést nyújtott be a Belügyminisztériumhoz, hogy több vizsgáztató rendőrt alkalmazhassanak, de érdemi válasz még nem érkezett.
Két tiszti és öt altiszti munkahely meghirdetését kérték annak érdekében, hogy megfelelő ütemben végezhessék a munkájukat. Novemberben – az igénylés benyújtása után nem sokkal – Brassóban tartottak közgyűlést az érintett intézmények képviselőinek, ahol Mihai Dan Chirică belügyi államtitkár ígéretet tett arra, hogy jövő év márciusig újabb munkahelyeket tesznek elérhetővé, azonban ennek mértéke nagyban függ a 2018-as állami költségvetéstől is.
– Most abban reménykedünk, hogyha nem is hirdetik meg mind a hét általunk kért helyet, legalább a felét igen. A vizsgáztató munkatársaink közül két személy nyugdíjba ment nemrég, egyikük terepen, a másikuk a számítógépes vizsgáztatásban végezte a munkáját, és bizony érezhető a hiányuk. Hargita megyében jelenleg nyolc rendőrnek van vizsgáztatási engedélye – ismertette a számokat a részlegvezető.

Túl sok autót hoznak be külföldről
A sofőrvizsgázókat érintő probléma az autók forgalomba íratási igényének növekedése miatt keletkezett, amely kihat a vezetői engedélyek kibocsátására is. Idén év elején eltörölték a regadóként ismert környezetvédelmi illetéket, ezért nagymértékben nőtt a külföldről behozott használt autók száma: Hargita megyében idén megháromszorozódott a számuk.
A rendőröknek a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) törzskönyv-kibocsátási üteméhez is igazodniuk kell, ezért a vizsgáztatásra is alkalmas munkatársak kénytelenek a hivatalban végezni a forgalomba írási munkát. Így maradtak a nyolcból négyen azok, akik vizsgáztatni tudnak. Közülük is azonban egy személynek az elméleti vizsgát kell rendre lebonyolítania, ezért terepen csak három rendőr teljesít szolgálatot. Marian Pantelimon elmondta: kaptak olyan ígéretet, hogy márciusig javítanak a helyzeten.

Kevesen vannak, de sokat dolgoznak
Mint megtudtuk, a vizsga ideje továbbra is 25 perc a B kate­góriában jogosítványért vezetőknek, 45 perc pedig a C, CE és D kategóriák esetébenn. Ebbe az időbe nem számolják bele a manővereket, vagyis a parkolást, tolatást, amely körülbelül még 5 perccel nyújtja a vizsga idejét a B kategóriában, míg a teherautók esetében akár 10 perccel is hosszabbodhat.
Egy rendőr Csíkszeredában egy nap legtöbb 12 tanulót vizsgáztathat B kategóriában, hatot C és CE kategóriában. Ma­ros­hé­vízen azonban csak nyolcat, míg Gyer­gyószentmiklóson és Székely­udvarhelyen 10 személyt B, és ötöt a többi kategóriában. Ez azt jelenti, hogy Csíkszeredában legkevesebb hét óra telik el terepen. Ezt követően azonban a rendőröknek a vizsgán készült felvételeket fel kell tölteniük a közhivatal informatikai rendszerébe, és a vizsgaeredményeket is regisztrálniuk kell.

Alkalmazhassanak civileket is?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt Bende Sándor RMDSZ-es képviselő Carmen Dan belügyminiszterhez fordult: megoldást kerestek arra, hogy az elméleti és a gyakorlati sofőrvizsga között eltelt időt rövidítsék. A képviselő a Hargita Népe érdeklődésére elmondta: sok előrelépés nem történt.
– Megnézzük, hogyan tudnának új embereket alkalmazni ezekre az állásokra, ugyanis hovatovább súlyosbodik a helyzet. Olyan törvénytervezeten dolgozunk Benedek Zakariás kollégámmal, hogy lehetőleg a vizsgáztatókat vonjuk ki a rendőrség köteléke alól. A törvény most előírja, hogy a vizsgáztatónak kötelező módon tisztnek vagy altisztnek kell lennie – fejtette ki a képviselő, aki szerint a túlterheltség és az alulfizetettség miatt nem vonzó ez a szakma a rendőrök körében.
Bende Sándor szerint két megoldás létezik: vagy lehetővé kell tenni, hogy civilek is lehessenek vizsgáztatók, vagy a rendőrök bérezésén kell javítani, vonzóbbá tenni ezeket a tisztségeket, hogy még több személyt alkalmazhassanak.
Arra a felvetésünkre, miszerint nem sok esély van új munkahelyek meghirdetésére, mivel a kormány a következő évben a köztisztviselői állások meghirdetését befagyasztaná, a képviselő bizakodva válaszolt: meglátása szerint Mihai Tudose miniszterelnöknek az a hozzáállása, hogy ott, ahol kimondottan nagy gondok vannak, lehetőséget biztosítanának arra, hogy feloldják a tilalmat.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek