Még lehet regisztrálni a magyarországi választásokra

81

Március 20-ig még regisztrálhatnak a magyarországi országgyűlési választásokra mindazon magyar állampolgársággal és érvényes lakcímkártyával rendelkező személyek, akik ezt még nem tették meg – tájékozatta a sajtó képviselőit tegnap Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének megbízott elnöke.

Az elmúlt időszakban az Eu­rotrans Alapítvány és az RMDSZ udvarhelyszéki területi szervezete munkatársai a könnyített honosítási eljárással párhuzamosan községről községre járva segített a regisztrációban mindazoknak, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek és igényelték azt, hogy részt vehessenek az április 8-i magyarországi országgyűlési választásokon. A munka nem áll meg, a következő napokban az alapítvány és a szervezet munkatársai kiszállásokon, illetve az RMDSZ udvarhelyszéki irodájában várják azokat, akik regisztrálni szeretnének, illetve segítik a szavazás folyamatában a már regisztrált magyar állampolgárokat is – közölte Bíró.
A napokban az Eurotrans Alapítvány munkatársai a következő településeken segítenek a regisztrációban: március 13-án Kissolymoson, 14-én Újszékelyen, 16-án Nagy­galambfalván, 19-én Parajdon, 20-án Fenyéden, 21-én Oroszhegyen. Az említett települések polgármesteri hivatalainál 10–14 óra között várják az érdeklődőket.
A külhoni magyarok levélben szavazhatnak, a küldemények március 15. után érkeznek arra a címre, amelyet a regisztrációkor megadtak. A választási boríték tartalmaz egy szavazólapot, egy azonosító nyilatkozatot, egy lezárható borítékot, amelybe a szavazólapot kell beletenni, valamint egy válaszborítékot.
– Arra kérünk mindenkit, hogy ha nem biztosak benne, hogyan kell kitölteni a borítékban található azonosító nyilatkozatot, forduljanak a helyi polgármesterekhez, RMDSZ-elnökökhöz, hiszen minden településen lesz olyan személy, aki a segítségükre tud lenni. Az azonosító nyilatkozat pontos, helyes kitöltése nélkülözhetetlen a szavazat érvényességét illetően, hiszen ha hibázunk, a szavazatunk is érvénytelenné válik – hívta fel a figyelmet a pontos kitöltés fontosságára Bíró Barna Botond.
Bármilyen ezzel kapcsolatos kérdéssel hívják a 0800–444–666 ingyenes telefonszámot.
A szavazólapot tartalmazó, lezárt borítékokat el kell juttatni a csíkszeredai főkonzulátusra. Akik ebben kérik az alapítvány, illetve a szervezet segítségét, azok április 7., déli 12 óráig juttassák el a lezárt borítékot a helyi polgármesterhez, RMDSZ-elnökhöz vagy a tanácsosokhoz.
– A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulása óta a demokratikus berendezkedést és jogállamiságot próbálja erősíteni, ezért arra biztatunk minden magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi embert, hogy éljen a demokrácia biztosította döntési jogával, és vegyen részt a választásokon. A magyarországi választás nemzeti ügy, minket, erdélyi magyarokat is érint, hiszen nem mindegy, hogy milyen irányba fog alakulni nemzetünk jövője. Csak így tudjuk sikerre vinni Brüsszelben a Minority SafePack elnevezésű polgárjogi kezdeményezésünket, ami a Kárpát-medencei magyar közösség, illetve a romániai magyarság jogainak védelmére irányul – fogalmazott Bíró.
A múlt hétig 822 ezer európai állampolgár támogatta aláírásával a Minority SafePack kezdeményezést. Udvarhelyszéken szeretnének még 2500 aláírást gyűjteni, ezért aki még nem támogatta aláírásával a kezdeményezést, az megteheti az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének irodájában (Városháza tér 5. szám), Székelyudvarhely RMDSZ-es tanácsosainál, illetve a városban erre a célra felállított standoknál, például a március 15-i ünnepség alatt a központi BRD előtt (Városháza tér 1. szám), ahol a Minority SafePack kezdeményezés támogatása mellett regisztrálhatnak is a magyar országgyűlési választásokra.

HN-információ

A cikk a Hargita Népe március 13-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek