Még lehet panaszt tenni

Az emberjogi bírósághoz fordultak az érettségi miatt

106

Hat panaszt már befogadott az Emberi Jogok Európai Bíróság, de március elejéig további panaszokat is tehetnek azok a fiatalok, akik diszkriminációt tapasztalnak az érettségin. A Székely Figyelő Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy a romániai kisebbségi diákok javára változzon az érettségi jelenlegi rendszere.

Árus Zsolt. Folytatódik a jogi küzdelem Fotó: László F. Csaba / Archív

Sokan vélik úgy, hogy diszkrimináció éri a magyar diákokat az érettségin, hiszen ugyanazért a diplomáért eggyel több vizsgát kell letenniük, mint román anyanyelvű társaik. Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke panaszt is tett ez ügyben, amely végigjárta a romániai igazságszolgáltatás minden lépcsőjét, majd tavaly októberben típus-kereset készült el, amit az Emberi Jogok Európai Bíróságára nyújthat be minden olyan magyar fiatal, aki a román írásbeli vizsga miatt nem kapott az idén érettségi oklevelet.
Árus szerint magas azoknak a száma, akiket az érettségi diszkriminatív jellege sújt. Tavaly például a három gyergyószentmiklósi középiskola végzősei közül 43 fiatalnak nem sikerült a román írásbeli vizsgája. 2018-ban hat fiataltól érkezett panasz és ezeket biztosan érdemben tárgyalják Strasbourgban, ugyanis az első szűrőn átmentek – mondta el Árus. Mint fogalmazott, a kijelölt bíró azt állapította meg, hogy vannak arra utaló jelek, hogy Románia az Európai Emberjogi Egyezményben rögzített jogait sérthette az érintett panasztevőknek.
A Székely Figyelő Alapítvány továbbra is arra biztatja az érintetteket, hogy tegyenek panaszt, erre március 6-ig van lehetőség. Ha sok panasz érkezik, az jelzi a bíróságnak, hogy sokakat érintő problémáról van szó. Az alapítvány azt szeretné elérni, hogy megváltozzon az érettségi diszkriminatív rendszere a kisebbségi diákok érdekében. Árus hangsúlyozta, a panaszosoknak csupán annyi a dolguk, hogy aláírják a keresetet, a postázást és annak költségeit is az alapítvány vállalja. A tárgyalásokon nem kell részt venni és perköltséget sem kell fizetni. Az alapítvánnyal a szekler.monitor@sic.hu címen vagy akár a Facebookon is felvehetik a kapcsolatot az ügy iránt érdeklődők.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek