Még lehet kérni fűtéspótlékot

119

Évek óta nem változott sem a fűtéstámogatás igénylésének módja, sem pedig a jogosultsági feltétel Gyergyószentmiklóson, mégis jelentősen csökkent azok száma, akik részesülnek a pótlékból. Az igényléseket továbbra is fogadja a polgármesteri hivatal.

Városi lakónegyed. Többen kevesebbel Fotó: Nagy Levente

Gyergyószentmiklóson a 2017–2018-as fűtésidényre 739 család nyújtott be igénylést fűtéstámogatásra, ez több mint 300-zal kevesebb, mint az előző szezonban, amikor 1085 kérés érkezett a polgármesteri hivatalba – mondta el Fórika Krisztina, a városháza szóvivője. Megjegyezte, ez a csökkenés valószínűleg a minimálbér emelkedésének tudható be, ami miatt sok család kiesett a jogosultak köréből – egyéb feltétel ugyanis nem változott, és az igénylés módja is ugyanaz, mint az előző évben. Mind a távfűtést használók, mind pedig a fával fűtők kevesebb kérést adtak le, csupán a villanyárammal fűtő családok esetében tapasztaltak növekedést: míg az előző szezonban két család kért támogatást, ebben a fűtésidényben négy háztartás számára hagyták jóvá a pótlékot.
Januárban ismét emelkedett a minimálbér, így a támogatásra jogosult érintetteknek jelenteniük kell a család jövedelmének módosulását a polgármesteri hivatal szociális osztályán, és újrabírálják az igénylést. A bejelentési kötelezettség továbbá azokra a háztartásokra is vonatkozik, amelyeknek az összetétele változott.
A szóvivő közölte, továbbra is fogadják az igényléseket: aki az adott hónap 20-ig benyújtja az igénylést, már arra a hónapra kaphat fűtéspótlékot, aki e dátum után adja le papírjait, csak a következő hónaptól kaphat támogatást.
Mint ismert, azon családok és egyedülálló személyek kérhetik a pótlékot, akik távfűtést használnak, és háztartásukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 786 lejt, egyedül élők esetében pedig az 1082 lejt. Azon családok számára, akik fával, gázzal, szénnel, villamos energiával fűtenek, legtöbb 615 lej lehet az egy személyre jutó jövedelem ahhoz, hogy jogosultak legyenek a támogatásra.
Az igénylés ugyanúgy történik, mint tavaly. A kitöltendő formanyomtatványt a polgármesteri hivatal Kárpátok utcai székhelyén lehet átvenni, leadásuk pedig ugyanott történhet hétfőn, kedden és csütörtökön 9–15 óráig, szerdán 10–18 óra között, pénteken 9–14 óráig. Az igénylőknek csak a fűtéstámogatási kérelmet kell kitölteniük, a pénzügyi és a mezőgazdasági irodák az igazolásokat idén is belső rendszer alapján állítják ki.
Az elmúlt három hónapra egyébként a Gyergyó­szent­mik­ló­son jóváhagyott fűtéspótlék értéke meghaladja a 95 ezer lejt.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek