Még legalább három hónapig kerülni kell

Csíkkozmásról Kézdivásárhelyre

318

Várhatóan jövő héten kezdhetik el a kivitelezést, és a becslések alapján háromhavi munkába kerül, míg ismét átadhatják a forgalomnak a 11B jelzésű országút árvíz miatt megrongálódott szakaszát. A Hargita megyei útszakasszal nincsenek rendkívüli gondok, a megyehatár közelében azonban két rövid szakaszon súlyos a helyzet.

Nulláról kell kezdeni a helyreállítást. Úttalan utakon Fotó: Brassói Útügyi Igazgatóság

Súlyosan megrongálta a június végi árvíz a Csíkkozmás és Kézdivá­sárhely között húzódó 11B jelzésű országutat. Kovászna és Hargita megye határának közelében, a háromszéki részen a víz két – összesen mintegy 200 méternyi – szakaszon kimosta az aszfalt alól a kavicsot, és beszakadt az úttest. A Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság közleménye szerint az alapozástól kell kezdeni a helyreállítást, ezért sürgősségi eljárással, az útügy tartalékalapjából már megrendelték a tervezést, és várhatóan jövő héten a kivitelezésnek is nekifognak. Remélik, hogy három hónap múlva befejezik az újjáépítést, és akkor átadhatják a forgalomnak a kritikus szakaszokat.
Mint Elekes Róberttől, az igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk: azt csak a tervezés lezárása után tudják megmondani, hogy hozzávetőleg mekkora összegből valósulhat meg a beruházás. A Hargita megyei országútszakasszal ugyanakkor nincs különösebb probléma.
Alternatívaként a néhány éve országúttá minősített Kéz­di­vá­sár­hely–Bálványos­fürdő–Sep­si­bük­szád útvonalat javasolják, és azt sem jó szívvel.
– Sajnos ez az útszakasz is elég rossz, de legalább járható. Mivel elsősorban a turizmust szolgálja, nem pedig a lakosságot, ezért másodlagos fontosságú. A felújításának terve azonban napirenden van, néhány éven belül saját beruházásból szeretnénk korszerűsíteni – közölte lapunkkal a szóvivő.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.