Meg kell szerettetni a tanulást

Mag József könyvbemutatója

286

Rockkarácsonyra írt dallal – amelyet a szerző a fiával, Mag Edével közösen írt és adott elő – kezdődött tegnap Mag József tanító és oktatási tanácsadó Örömkaland című kötetének bemutatója és a szerző közönségtalálkozója, amely alkalmával a tavaly megjelent könyvéről mesélt az érdeklődő közönségnek a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Mag József (jobbra) és fia. Célravezető módszerek könyvét ismertették Fotó: László F. Csaba

Közel húsz esztendeje dolgozik már a tanügyben, az 1–4. osztályos gyerekeket tanító Mag József emellett felzárkóztató pedagógus és oktatási tanácsadással is foglalkozik. Önmagát forradalmár típusú személyként határozza meg, aki szeretné megváltoztatni a világot. Talán ennek is köszönhető a tavaly megjelent Örömkaland című kötetének ötlete. Könyvében a sokéves iskolai tapasztalatait, módszereit, meglátásait foglalta bele, amelyek együttesével szeretné megmutatni az olvasónak, hogy sem a szülő, sem a gyermek, sem a pedagógus nem hibás azért, ha egy gyermek gyengébben teljesít az iskolapadban.
– Azt vettem észre, hogy az iskolában ma már nem a tudomány elsajátítása a cél, hanem a sikeres vizsgák teljesítése. Könyvemet két okból írtam. Az egyik az volt, hogy az iskolában történtek, a tapasztalataim, az emlékeim megmaradjanak, a másik pedig, hogy rámutassak arra: nem a szülőkkel, nem a pedagógusokkal, nem a diákokkal van a probléma. A problémát az iskolákra nehezedő felső nyomás váltja ki – fejtette ki Mag József.
Mesélt a módszertanról, amelyet az általa tanított osztályokban alkalmazott és sikerrel járt. Játékos módon megszerettette a gyermekekkel a tanulást. Sosem erőltette rájuk a leckéket – a szerzőt idézve –, inkább értékesítette a tudást, és a diákjai szabadon választhattak a kínált „portékák” közül.
– Fontos, hogy a gyerekek szeressenek tanulni. Reális példákkal kell elmondani azt, hogy miért is lehet szükségük, hol tudják felhasználni az adott tudást, és ha ez sikerül, a hozzáállásuk pozitív lesz – mondta Mag József.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek