Még igényelhetnek ládákat

Komposztálás falvakon

323

Hargita Megye Tanácsa három évvel ezelőtt húszezer komposztládát osztott szét a községek polgármesteri hivatalai között, pótolva azt az űrt, amelyet a zöld hulladék falvakról való elszállításának megoldatlansága okoz. A komposztládáknak alig fele „fogyott el”, de továbbra is igényelhetők..

Csíkszentkirályon még mintegy száz láda vár gazdára. Lehet igényelni Fotó: László F. Csaba

Hargita Megye Tanácsa 2015-ben az uniós finanszírozású integrált hulladékgazdálkodási projekt keretében 20 ezer darab 1 köbméter űrtartalmú komposztálóládát vásárolt. Ezeket 2016 folyamán lakosságarányosan szétosztották a községek polgármesteri hivatalai között – tájékoztatta lapunkat Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Mint megjegyezte: lehetne nagyobb a falusi lakosságot célzó kezdeményezés népszerűsége.
– Ismereteink szerint a széthordott komposztládák közül alig tízezernek van végleges gazdája. Úgy gondolom, hogy ez az arány lehetne nagyobb is, mivel a komposztálható hulladék összegyűjtése és elszállítása nincs megszervezve falusi környezetben, és ez a projekt alternatívát kínál a gazdáknak. Városi környezetben más a helyzet, itt a biológiai hulladék elszállítása bevált rendszer szerint működik – fogalmazott Barti Tihamér, akitől azt is megtudtuk, hogy a ládákat továbbra is ingyenesen lehet kérvényezni.

Féltucatnyi községben szétosztották
– A komposztládák szétosztása folyamatos. Azoktól a polgármesteri hivataloktól, ahol még nem osztották szét a rendelkezésre álló mennyiséget, bármikor lehet igényelni a komposztládát, természetesen addig, amíg a készlet tart. A projekt keretéből ennél többet nem tudunk biztosítani – közölte az alelnök, kitérve arra is, hogy az elmúlt három évben a legtöbb komposztládát Korondra (695 db) és Gyergyóújfaluba (623 db) szállítottak. Mint kiderült: Lövétén, Oklándon, Gyergyóremetén, Gyer­gyóvárhegyen, Siménfalván és Vaslábon már mind szétosztották a ládákat.
Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere a Hargita Népe érdeklődésére elmondta: körülbelül 100 láda maradt az önkormányzat tulajdonában, a megyei tanács által szétosztott komposztládák 80 százalékát igénybe vették a helyiek. Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere közölte: a 400 láda közel felét osztották szét a gazdák között.
– Aki még szeretne komposztládát, bármikor kérvényezheti az önkormányzatnál. A személyi igazolvány számán, a lakcímén és a nevén kívül más adatot nem kell szolgáltatnia – mondta Kozma István. Szerinte a helyiek azért nem igényelik túlzottan a ládákat, mert utánuk kell jönni a hivatalhoz, ráadásul sokak háztartásában van már elkülönített rész, ahová válogatás nélkül dobhatják a lebomló hulladékot.
Szántó László, Csíkkozmás polgármestere, úgy nyilatkozott: ősszel többen igénylik a komposztládákat, mivel a lehulló falevelek tárolását is megkönnyítik. Mint megtudtuk: Kozmáson is van még bőven láda, csak igényelni kell azokat.

Saját emésztők miatt kevesen igénylik
Egyébként komposztáláskor azt is figyelembe kell venni, hogy a komposztálóba tilos olaj- és zsírmaradékot, főtt ételmaradékot, húst, csontot, állatok almát, veszélyes vagy magas nehézfémtartalmú anyagokat, nagy forgalmú utak mellől származó növényi hulladékot, illetve fertőzött, beteg növényeket tenni. Barti Tihamér kifejtette: fűnyesedék, megaprított ágnyesedék, száraz levelek, gyomnövények, zöldség-, gyümölcshulladék, háziállattrágya és ételmaradék való a komposztládákba.
Bíró László csíkmadarasi polgármester szerint mindezeket igyekeznek betartani a felcsíki település lakói.
– Az összes komposztládát kiosztottuk a helyi gazdák között. Szeretnénk tudatosítani az emberekben azt, hogy ne termeljenek felesleges biológiai hulladékot – mutatott rá Bíró László, megjegyezve: saját hulladékgazdálkodási programon dolgoznak, és folyamatban van a biomassza-erőmű projektjük megvalósítása is: a tervek szerint a későbbiekben növényi hulladékból termelnek hő- és villamos energiát Csíkmadarason.
Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere kevésbé derűlátóan nyilatkozott, mondván: a komposztládáknak kevesebb mint 40 százalékát vették igénybe a településen élők. Ennek legfőbb magyarázata – tette hozzá – a saját portákon lévő emésztőgödrök jelenléte.
A megye településeinek többségében tehát vannak még komposztládák, a részletekről a helyi önkormányzatoknál lehet érdeklődni.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek