Még egy engedély, és épülhet a Mini Erdély Park

969

A látványtervek elkészültek, a makettek java része is, sínre állításra készen várakozik a Szé­kely gőzös minimásolata – a műemlékvédelmi engedély hiányzik csupán ahhoz, hogy végre elkezdődhessen a Székelyföldi Legendárium csapata által a Szejkefürdőre tervezett Mini Erdély Park építése.

Látványos lesz az ország első, egyetlen műemlékparkja. Nem giccset, értéket kínálnak a látogatóknak Fotó: Látványterv – Urban Design Kft.

Az országban egyedülállónak számít ez a projekt – Erdély nevezetes építészeti remekeinek élethű másolatát, az épített örökség legjavát bemutató, félszáznál több makettet tesznek közszemlére szabadtéren, Orbán Balázs egykori birtokán, a Szejkefürdőn. A Székelyföldi Legendárium egyedinek számító elképzeléséről, annak fejleményeiről lapunkban már több alkalommal is beszámoltunk. Az ötletgazdák a turistacsalogatónak is szánt park nyitását már a múlt esztendőben tervezték, de az építkezéshez szükséges engedélyek – ahogy Fazakas Szabolcs, a Legendárium atyja nevezte: „papírhalmok” – beszerzése nem bizonyult egyszerűnek, a bürokrácia malmai ez alkalommal is lassan őröltek. Ami késik, nem múlik, Fazakas bizakodó választ adott, amikor arról érdeklődtünk, milyen fázisban van jelenleg a projekt.
A parkba tervezett félszáznál több makett javarésze, kb. 45 darab már megérkezett Székely­ud­varhelyre, egyelőre a szejkefürdői rezidencián raktározzák. A székely­ke­resztúri Vajda Domokos és Németh Hajnal Auróra által Gyöngyössy János történeti grafikus irányításával készült másolatokból 18-at tavaly májusban a Székelytámadt-vár Telegdy-bástyájában közszemlére is tettek. Jó előjel, hogy bár csupán töredékét mutatták be annak, ami az eredeti helyszínen lesz látható, az érdeklődés így is felülmúlt minden várakozást: a szabadtéri tárlatnak több mint 20 ezer látogatója volt.
A park látványtervei is elkészültek. Szép és igényes munkát végzett a székelyudvarhelyi Urban Design Kft. csapata. A tájba illő, a hely adottságaihoz passzoló Mini Erdély Park látványa a képeket nézve is csábító: az ívesen kialakított, az útvonal mentén elhelyezett makettek és az azokat több nyelven bemutató táblák kényelmes megtekintését teszi lehetővé, és jól mutatnak a nyári melegben hűsítő menedéket adó árnyas fák is. A Borvízmúzem szomszédságában felépülő park este is impozáns látványt fog nyújtani, hiszen a tervezők a hangulatos megvilágításáról is gondoskodtak.


Padokon pihenhetnek, az Erdély kávézóban pedig finom erdélyi borokat, kávékat is kortyolhatnak majd a vendégek, olyanokat, amit egykoron a kastélyok főúri lakói is fogyasztottak. A kávériumról a BIBAS Csoport gondoskodik majd. Jó hír, hogy nemcsak a nagyoknak, de a csemetéknek is jut csemege: a park központjában egy, a helyszínhez illő, igényes játszóhelyet alakítanak ki számukra.
A szejkei Mini Erdély Park egy másik attrakciója minden bizonnyal a mini Székely Gőzös lesz. A MÁV 1920-as gőzösének pontos, kicsinyített másolata Fehérgyarmaton, Varga József járműmakett-modellező műhelyében készült el, és a hétvégén lezajlott Székelyföldi Legendárium Karnevál helyszínén, a Székelytámadt-várban meg is lehetett nézni.
– Hosszú volt a folyamat. Több dolog is akasztotta a haladást, többek közt az, hogy menet közben, a város általános területrendezési tervének elfogadásakor kiemelt műemlékvédelmi területté nyilvánították a helyszínt, ezért szükséges a műemlékvédelem engedélye. A dokumentáció összeállításán jelenleg dolgozunk, benyújtjuk a megyei műemlékvédelmi hivatalhoz. Ahogy kezünkben lesz a jóváhagyás, hozzáfogunk az építkezéshez – nyilatkozta Fazakas. Hozzáfűzte: – Papírhegyekbe temetkeztünk eddig, de most már úgy tűnik, és nagyon remélem, kiástuk magunkat, végre elkezdődhet a munka. A polgármesteri hivataltól minden támogatást megkaptunk eddig, és bízom benne, hogy a továbbiakban is segítik a projektünket, hiszen nem magunknak építjük, hanem az egész város javát fogja szolgálni, ha évente sok ezer turista látogatja majd meg. Tudom, hogy sokan azt gondolják, egy csiricsáré Disney-park-féle lesz, de mondtam már, és ismétlem: nem giccsparádét, hanem egy komoly, Romániá­ban egyedülálló műemlékparkot építünk fel a Szej­kén, ami Erdély sokszínűségét, multikulturalitását mutatja be az épített örökségen keresztül. Remélhetően már az idén sikerül felavatni a parkot, de ha mégsem, úgy jövő tavasszal! – mondta el lapunknak bizakodón a Legendárium csapatának vezetője.

Épül a szennyvízhálózat is
A Szejkefürdő közelében 2017 novemberében kezdődött el és jelenleg is tart a szennyvíz- és ivóvízhálózat kiépítése. A kivitelező a közbeszerzési eljáráson nyertes Macops Kft. hozzávetőleg 2500 méteres szakaszon fektet le vezetékeket. A projekt teljes értéke megközelítőleg 2,3 millió lej. Az összegből 1 327 000 lejt PNDL-pályázaton nyert a város, a fennmaradt részt saját kasszából finanszírozzák. A kivitelezés határideje 2019 tavasza, de elképzelhető, hogy már az idei év végéig sikerül befejezni a munkálatokat – tájékoztatott Ember Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.