Még csak papíron léteznek, de már vitatják

Polgárőrség Székelyudvarhelyen – szükséges vagy sem?

1 336

Székhelye már van az új civil alakulatnak, tagsága, szabályzata még alakulóban, de már heves vitát váltott ki a közösségi portálon a híre. Kell vagy sem Székelyudvarhelyre polgárőrség? Az alapítót, a hivatalt, a helyi rendőrséget, a volt polgárőrt is megkérdeztük.

A székház már megvan. Tartalommal kell feltölteniük Fotó: Lázár Emese

Areopolis – Civil őrség – Polgárőrség. Ez a felirat olvasható a Petőfi Sándor utcai ingatlanban levő helyiség bejárati ajtaján, ablakán. A helyi sajtóban már megszellőztetett, a közösségi portálon szintúgy, és vehemens véleménynyilvánításoktól sem mentes kommentáradatot generáló Polgárőrség még nem aktív, de már sokan vannak, aki szerint kell, sokan, akik úgy vélik: minek egy újabb rendfenntartó Udvarhelynek?

Még szárad a festék az iroda falán
A vihart kavaró őrség kezdeményezője, egyik alapítója Matyó, azaz Magyari Lajos, az UTCA – Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport közismert frontembere.
Erősíteni a városban a közbiztonságot, segíteni tűz, víz, természeti katasztrófák vagy egyéb, a lakosság által jelzett gondok esetén – ezzel a céllal jegyeztették be tavaly október 26-án az Areopolis Egyesületet. Miért tartották szükségesnek? – tettük fel a kérdést Magyarinak.
– Ki védheti meg jobban a gyermeket, mint a saját szülője? És ki védheti meg jobban a város biztonságát, mint az, aki ismeri? – tette fel a költői kérdéseket „Matyó” Magyari Lajos. – Tizennyolc évig voltam őrző-védő cégnél, néhány éve az UTCA embereként járom a várost, sok mindent tapasztaltam abból, hogy mi zajlik, rengeteg hiányosságot is. Azt hiszem, nagyon jól ismerem a terepet ahhoz, hogy tenni tudjak. Úgy gondolom, a jelenlegi hatóságok nem mindig biztosítanak kellő védelmet a gyermekeinknek, a családoknak, az embereknek nincs meg a kellő biztonságérzetük. Ezen változtatni kell, ezért hozzuk létre az egyesületet, aminek jelenleg 3 bejegyzett tagja van, de félszáznál is több szimpatizánsa – fejtette ki Magyari Lajos. – Van székhelyünk, amit most meszelünk, autónk, de nincs még konkrétan semmilyen tevékenységünk, sem kidolgozott kritériumrendszerünk, ami szerint csatlakozni lehet hozzánk, mert természetesen, mindenkit leellenőrzünk. A hírünk túl hamar kiment, mert még meg sem száradt az iroda falán a festék, s már nagy itt a felhajtás körülöttünk – magyarázta lapunknak Magyari.
Hozzáfűzte: körülbelül egy hónap múlva lehet beszélni konkrétumról, várhatóan akkorra bővül az önkéntesekből verbuvált tagság és kezdik el a tevékenykedést. Ugyanakkor határozottan cáfolta, miszerint a polgárok zsebéből fizetnék az önkénteseket.
– Tévedés ne essék: amit teszünk, azért fizetés nem jár, csak munka – szögezte le. Kérdésünkre, hogy egyeztettek-e már a hatóságokkal, azt válaszolta: elsősorban az állami rendőrséggel veszik fel a kapcsolatot, aztán a többi érintettel is egyeztetni fog.

A helyi rendőrség elhatárolódik
A Petőfi Sándor utcai épületen kifüggesztett névtábla hívta fel a figyelmét a helyi rendfenntartóknak a Polgárőrség létrejöttére.
– Az együttműködést egyelőre semmilyen formában nem tudjuk elképzelni mindaddig, amíg ennek a szervezetnek a hátterében olyan személyek is vannak, akiknek a múltja bizonyítottan nem tiszta, azaz büntetett előéletűek – és ez leellenőrzött információ. A másik ok, hogy nem kerestek meg bennünket, nem ismerjük pontosan a céljaikat, az elképzelésüket, ami alapján tudnánk együttműködni. Ők a 2000/26-os kormányrendelet alapján alapítottak egyesületet, amellyel kötelességük a rendőrség, a csendőrség, a helyi rendőrség, a tűzoltóság munkáját segíteni, de egyelőre nincs információnk arra vonatkozóan, hogy ezt konkrétan milyen formában képzelték el. Az tény: a polgárőrség a lakosság bizalmát kell élvezze, ez az alapja a működésének, de ez a bizalom egyelőre kétséges. Ugyanakkor az is fontos, hogy a tevékenység megkezdése előtt a tagság kiképzést is kell kapjon arra vonatkozóan, hogy mit jelent a rendfenntartás, a hatóságokkal való együttműködés. Nincs tudomásunk arról, hogy ez megtörtént volna – fejtette ki véleményét László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője.

Várakozó állásponton a városháza
A városvezetés is csak szóbeszédből értesült az alakuló polgárőrségről, hivatalos tájékoztatást, megkeresést nem kaptak. Jakab Attila városmenedzser elmondta, hogy a helyi rendőrséggel, jogászokkal megvizsgálták a kezdeményezés jogi hátterét. Polgárőrségek megalakulását, tevékenységét szabályozó törvény nem létezik Romániában, egyesületként, magánkezdeményezésként viszont létrehozható ilyen jellegű testület. Jakab Attila is utalt arra, hogy a környéken van már példa polgárőrség alapítására, de Zetelakán, Homoródalmáson egy adott, jól körülhatárolt problémára való válaszként kezdték el a tevékenységet. Székelyudvarhelyen viszont a közbiztonsággal kapcsolatos gondokra ott van a helyi rendőrség. A városvezetés egyelőre ugyanolyan civil szervezetként kezeli a polgárőrséget, mint az összes többi, frissen megalakult egyesületet, alapítványt, és várják az elképzelések, tervek, célok bemutatását, annál is inkább, mert ha közügyről van szó, fontos lenne az együttműködés.

Egyszer már volt
A rendszerváltás után volt polgárőrség Székelyudvarhelyen, a Corpul Gardienilor Publici, amely a jelenlegi helyi rendőrségnek volt az elődje – világosított fel Fazakas Zsolt, aki 1995–1999 között maga is tagja volt a csapatnak.
– Még keveset tudok a most alakulóról, az biztos, hogy nem úgy fog működni, mint a régi. Itt civilek lesznek, önkéntesek, ott pedig rangfokozattal rendelkező személyek voltak, mint a katonaságnál. Mi munkakönyves alkalmazottak voltunk, a vezetők nyugállományban levő tisztek voltak, Csíkszeredához tartoztunk – magyarázta Fazakas, aki egyelőre nem tudta megmondani, kíván-e csatlakozni az alakulóban levő civil egyesülethez.

A polgárok hangja
Ami a civil polgárőrök egyesületének elnevezését illeti: ez a harmadik Areopolis elnevezésű civil szervezet Székelyudvarhelyen. Van ilyen nevű társadalomtudományi kutatócsoport és floorball-egyesület is.
A közösségi portálon a témához hozzászólók első körben ezt a jelenséget boncolgatták. Többen is fölöslegesnek tartják a polgárőrség megalakulását, valaki egyenesen ezt írta: „Visszatér a Ceaușescu-féle Securitate-rendszer, amikor több volt a rendőr és a besúgó, mint a normális ember.” Volt, aki a városban már látható autók feliratozását kifogásolta, mert a Polgárőrség szóban az ő-t röviddel írták. Általánosságban értetlenkednek a helyi ügyek iránt érdeklődők, hogy az állami és helyi rendőrség mellé miért kell még egy ilyen testület? De van, aki kijelentette: „Ha valaki csinál valamit, hamar hibát kapunk benne, és ítélkezünk.” Azok, akik az UTCA civil akciócsoport tevékenységét ismerik, gratuláltak a kezdeményezéshez.
Ugyanakkor a felröppent hírre, miszerint büntetett előéletű személy is van a kezdeményezők között, egy hozzászóló megjegyezte: „Ha nagyon akarják, csinálják. Nekem csak egy elvárásom van, konkrétan, hogy büntetett előélettel ne lehessen senki polgárőr. Egyszerű tag sem. Ez ugyanis nem lenne túl bizalomgerjesztő bizonyítvány a polgárőrségtől.”

Asztalos Ágnes
Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.