vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Még bőven vannak helyek

Csíkszeredában, Székely­ud­var­helyen és Gyergyószent­mik­ló­son is vannak még betöltetlen helyek az egyetemek – és kihelyzett szakjaik – alapfokú és mesteri képzésein. A következő hetek a felvételiről szólnak, összeállításunkban pedig megtalálják a kínálatot.

Aggodalomra semmi ok. Megtalálhatják számításaikat a diákok Fotó: Asztalos Ágnes

Csíkszereda: nagy érdeklődés a gazdasági szakok iránt
Csíkszeredában jelenleg három felsőoktatási intézmény nappali vagy távoktatási képzései­re iratkozhatnak az érdeklődők. Ezek közül – széles körű nappali képzéseinek köszönhetően – a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) a legszámottevőbb.
A Sapientia idén összesen 18 szakképzést indít: 13 alapképzést és 5 mesterképzést. Az oktatási kínálat a térség igényeit kielégítő szakokat foglalja magában: gazdasági, biomérnöki, társadalomtudományi és bölcsészeti szakterületeken indul képzés.
A 2019/2020-as tanévben az alapképzéseken biztosított tandíjmentes helyek száma 232, ezek közül a nyári iratkozások után 58 hely maradt. A tandíjas helyekre 193 jelentkezőt vártak, és 182 hely még betölthető. A mesteri képzéseken 86 tandíjmentes és 72 tandíjköteles helyből 12 tandíjmentes és 70 tandíjas hely még várja a jelentkezőket.
– Az érdeklődést a szakok iránt a munkaerőpiac határozza meg. Idén a gazdasági informatika alapképzésre már a nyári felvételikor beteltek a helyek – nyilatkozta Csíki Adél, az egyetem PR-referense, hozzátéve: a mérnöki és a gazdasági szakok tavalyhoz képest idén népszerűbbek. Ezeket követően a legkeresettebbek az élelmiszeripari mérnök szak, a könyvelés és gazdálkodási szak, illetve a génsebészet szak, de ez még természetesen változhat az őszi felvételik után. A mesteri képzések közül a vezetés és szervezés szakon, illetve a fenntartható biotechnológiák szakon nincs már tandíjmentes hely.
Az őszi felvételik szeptember 4. és 10. között zajlanak, hétköznap 9 és 15 óra között, szombaton pedig 9 és 13 óra között.
A gödöllői Szent István Egyetem a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvánnyal együttműködve vidékfejlesztési agrármérnöki, valamint vadgazdamérnöki mesteri képzést indít idén is – abban az esetben, ha összegyűl legkevsebb tíz hallgató. Az előbbi szakra 40 ingyenes helyet, míg az utóbbira 25 ingyenes helyet biztosítanak az érdeklődőknek. Az együttműködés célja elsősorban az, hogy hiánypótló mesterszakokkal és doktori képzési lehetőséggel bővítsék a térségi felsőoktatás kínálatát.
– A vidékfejlesztési agrármérnöki szakra tavaly túljelentkezés volt, míg a vadgazdamérnökire nem teltek be a helyek, így nem is indult – jegyezte meg János Zsuzsanna, az alapítvány elnöke. Az idén mindkét szakra lehet iratkozni, doktori szak viszont nem indul. A képzésekre szeptember 13-ig lehet jelentkezni, a vidékfejlesztési agrármérnöki szakra a 40 helyből már 18 betelt, illetve a vadgazdamérnöki szakra 25 helyből 7-et foglaltak el. Az oktatás az alapítvány által biztosított videokonferenciás rendszeren keresztül történik, félévente öt hétvégére tömbösítve, pénteken és szombaton folyik.
A nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem távoktatási központja 1999 óta működik Csíkszeredában. Az egyetem idén hat román nyelvű alapképzést és öt mesterképzést indít.
Az alapképzések a kereskedelmi, turisztikai és szolgáltatási közgazdaságtan szakon 125 hellyel, a bank és pénzügy szakon 125 hellyel, a könyvelés és vagyonkezelési informatika szakon 100 hellyel, a menedzsment szakon 100 hellyel, a jog szakon 120 hellyel, a közigazgatás szakon pedig 75 hellyel várják az érdeklődőket.
A mesteri képzések közül a turisztikai és szolgáltatások üzleti tudománya szakon 40 hely, az üzleti menedzsment és marketing stratégiák szakon 40 hely, a számviteli szakértő és audit szakon 50 hely, a privátjogi törvénykezés szakon 25 hely, az európai közigazgatás szakon pedig 50 hely elfoglalható. Az alap és a mesteri képzésekre is szeptember 12-ig lehet jelentkezni.
– Az eddigi tapasztalatok szerint a jog és a könyvelés szakok a legkeresettebbek – nyilatkozta lapunknak Kilyén Beáta, az egyetem képviselője, hozzátéve: az érdeklődés hiánya miatt több szak lemorzsolódott az évek során.

Székelyudvarhely: lehetsz agrármérnök, de óvónő is
Még Brassó megyéből is vannak jelentkezők a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Szé­kely­udvarhelyre kihelyezett pedagógusképző tagozatán. Ugyanez a helyzet a SZÉK-en is, amely három magyarországi egyetem képzéseit „hozza” helybe. Üres helyek vannak még – akár tandíjmentesek is – a Székelyudvarhelyen elérhető két felsőoktatási intézményben.
A nyári felvételi során az összes államilag támogatott nappali tagozatos hely (idén 23) betelt az alapképzésben meghirdetett óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakon. Az őszi felvételi iránt érdeklődők a 27 nappali fizetéses hely, illetve a 13 távoktatásos fizetéses hely valamelyikét pályázhatják meg. Dósa Zoltán tagozatvezetőtől megtudtuk, hogy az őszi felvételire meghirdetett helyek általában nem telnek be, de azért elég sok olyan fiatal jelentkezik, akinek pótérettségiznie kellett, s emiatt lemaradt a nyári felvételiről. A felvételizőkről általában elmondható, hogy nagy részük a megyéből származik, de iratkoznak Kovászna és Maros megyei fiatalok is, sőt még Brassó megyéből is vannak jelentkezők a (BBTE) székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatán.
Az üres helyekre szeptember 11–12-én lehet személyesen iratkozni a kihelyezett tagozat székhelyén, a Budvár utca 2. szám alatt, ugyanakkor online jelentkezésre is van lehetőség. Minden szükséges információ megtalálható a padi.psiedu.ubbcluj.ro címen elérhető honlapon.
A pedagógusképző szakra felvételizni is kell. A megmérettetésen egyrészt az érettségi átlagot veszik figyelembe, és egy kizáró jellegű szóbeli próbán kell megfelelnie az érdeklődőnek. Erre lelki nyugalommal kell készülni, előre megtanulni nem lehet – fogalmazott Dósa Zoltán. A próba a kommunikációs és a szociális interakciós készségeket méri (például megadott rövid szöveg vagy szövegrészlet felolvasása, megértése, a szöveg értelmezése, beszélgetés adott kérdések mentén a szöveggel kapcsolatosan, véleménynyilvánítás, érvelés). A felvételit szeptember 13-án 9 órától tartják.
Egyébként csak a székely­ud­varhelyi kihelyezett tagozaton indul Hatékony tanulási stratégiák témában kétéves mesteri képzés. Még 31 költségtérítéses helyre várják a jelentkezőket, iratkozni ebben az esetben is szeptember 11–12-én lehet.
Bár a Székelyudvarhelyi Egye­temi Központ (SZÉK, korábban MÜTF) már tavasszal meghirdette a 2019–2020-as tanévre szóló kínálatát, maradtak még üres helyeik. Ezekre várják mindazokat, akiknek sikerült az érettségije, és várnak mindenkit – mivel „korfüggetlen” felsőoktatási központként határozzák meg magukat –, akinek valamelyik szak felkeltette a figyelmét – mondta Szabó Attila, a SZÉK tanulmányi és kommunikációs osztályvezetője. Mint kiderült, a már beiratkozottak között akadnak 18 évesek, de van 55 éves is.
– Helyünk van az erdélyi magyar felsőoktatásban, és van helyünk minden érdeklődő számára – jegyezte meg Szabó Attila. A SZÉK-en elérhető felsőfokú képzések valamelyikére eddig Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyéből jelentkeztek.
Szeptember 2-ig online lehet iratkozni a megmaradt helyekre, szeptember 2–12. között már személyesen is leadhatók a kért dokumentumok.
Három anyaországi egyetem képzéseire összesen 90 ingyenes helyet hirdettek meg tavasszal. Az Edutus Egyetem kereskedelem és marketing alapszakán (e-business szakirány) a helyek mintegy 80%-a még kiadó, de itt már tandíjas helyekről van szó. Az Óbudai Egyetem által indított könnyűipari mérnök szakon (divattermék-technológia, valamint nyomtatott média-, csomagolástervezés és technológia szakirány) még ingyenes helyek is megpályázhatók. Ugyanez a helyzet a Pannon Egyetem vidékfejlesztési agrármérnök szakán, ahol a tandíjmentes helyek több mint fele még „kiadó”.
A SZÉK-en az oktatás hétvégén, tömbösített formában (péntek délután és szombaton) történik. Így azok számára is elérhető, akik már dolgoznak és/vagy családjuk van. Az anyagleadásban helyi és anyaországi oktatók is részt vesznek.
További információk az induló képzésekről a www.szek.ro oldalon olvashatók.

Gyergyószentmiklós: egy-egy alap- és mesteri képzés
Alapképzésre és mesteri képzésre is hirdet őszi felvételit a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozata. A turizmus–földrajz alapképzés magyar vonalán nyolc ingyenes hely van, valamint 32 tandíjköteles hely, míg román vonalon 2 tandíjmentes és 16 tandíjas hely maradt üresen. Az ökoturizmus és fenntartható fejlesztés mesteri képzésen 25 tandíjas hely van.
A beiratkozást szeptember 11. és 13. között tartják az alapképzésre jelentkezők számára, a mesterire pedig szeptember 11–12-én lehet iratkozni. Hétköznapokon 9 és 13 óra között fogadják az érdeklődőket az egyetem Csiky-kertben található székhelyén.
Az alapképzésre jelentkezőknek szándéknyilatkozatot kell leadniuk és a bejutás sorrendje az érettségi átlag szerint alakul. Visszamenőleg két évre a földrajz tantárgyverseny első három helyezettjei, a nemzetközi földrajz tantárgyverseny díjazottjai, valamint a Bolyai Farkas földrajz tantárgyverseny első három helyezettjei 10-es átlaggal jutnak be.
A mesterire a bejutáshoz 50 százalékot tesz ki az alapképzés záróvizsgájának jegye, ezenkívül pedig szóbeli interjúra várják a jelentkezőket szeptember 13-án 9 órára. Az eredményhirdetés dátuma szeptember 14., a helyek elfoglalása szeptember 16–18. között lesz.

Asztalos Ágnes
Barabás Emőke
Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb