2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Medveügyben is külön kellene vizsgálni a régiók problémáit

A helyben megtermelt energiát könnyítetten lehessen felhasználni az országos monopóliumot élvező szolgáltatókkal szemben – áll Borboly Csaba egyik módosító javaslatában, amelyet a Régiók Bizottsága az EB energiaunióra vonatkozó csomagja kapcsán megfogalmazott véleménytervezethez nyújtott be, és amelyről a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának tegnapi brüsszeli ülésén szavaztak.strasbourg_2014marc261

[dropcap]B[/dropcap]rüsszelben ülésezett tegnap a Régiók Bizottsága, amely az Európai Bizottságnak az energiaunióra vonatkozó dokumentumcsomagja kapcsán fogalmazta meg véleményét. A dokumentum tervezetéhez Borboly Csaba, a Régiók Bizottságának tagja is benyújtotta módosító indítványait, miszerint lehessen könnyebben felhasználni a helyben megtermelt energiát, megtörve az országos szolgáltatók monopóliumát.
Hargita Megye Tanácsa elnökének további módosító indítványa szerint prioritás kell legyen a nagy energiafelhasználást igénylő iparágak innovációja is, mint például az építőipar, amelyben megfelelő irányelvek követésével és tudatos építkezéssel óriási mennyiségű energiát lehet megspórolni.
A megyeelnök egy másik javaslata szerint – amelyet az Egy Párizsban megkötendő világszintű éghajlatügyi megállapodás felé című véleménytervezethez nyújtott be – az éghajlatváltozás elleni küzdelmet a megújuló és újrahasznosítható energiaforrások széles körű használatával is lehet fokozni. A dokumentum azt szorgalmazza, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 2 Celsius-fokot, ami egyébként világszintű törekvés.
A szakbizottsági ülésen a megyeelnök hozzászólt a Hozzájárulás az EU madárvédelmi és élőhely-védelmi irányelvének célravezetőségi vizsgálatához című munkadokumentum kapcsán, amelyet egy, a témában készülő jelentéshez írt a szocialisták frakciójának luxemburgi tagja, Roby Biwer. Borboly Csaba megemlítette, hogy Hargita Megye Tanácsa jelentést készített a megyében előfordult vadkárok és medvetámadások ügyében, és elmondta, az itteni lakosok együtt élnek ezekkel az állatokkal, az együttélésnek azonban vannak árnyoldalai, hiszen gyakran az életterek fedik egymást, konfliktusokat eredményezve.
– Hargita megyében érezhetően fokozódik a konfliktus a medvék és a lakosság között, a vadkárok száma is megtöbbszöröződött az elmúlt időszakban, a medvék élelemkeresési útjaik során gyakran merészkednek lakott övezetbe, és nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre is. A vadkárok száma mellett az emberéletet veszélyeztető támadások száma is növekedett, 2014-ben 15 alkalommal támadt medve emberre, és az idén is volt már négy eset, pedig még meg sem kezdődött a betakarítás időszaka, amikor a leggyakoribbak a támadások – vázolta a helyzetet Borboly Csaba.
Ismertette a medvepopuláció romániai adatait: a hivatalos adatok szerint az európai medveállomány 40%-a Romániában található, a brassói egyetem kutatása szerint 2013-ban közel 6200 medve élt az ország területén. Ezek ismeretében olyan sürgős intézkedésekre van szükség, amelyek megoldják a közbiztonság kérdését, szem előtt tartva természetesen a medvék ökológiai jellemzőit, hangsúlyozta a megyei tanács elnöke. Kifejtette, a Natura2000 környezetvédelmi területek kijelölése során figyelembe kell venni a terület medvepopuláció eltartó képességét, hiszen azok a medvék, amelyek rendszeresen bevándorolnak a lakott területekre, gyakorlatilag kiszorultak az erdei élettérből, ami azt feltételezi, hogy annak a területnek a medveeltartó képessége csökkent, ezért javasolt ezen egyedek áthelyezése.
– A biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő uniós stratégia nem veszi figyelembe azt, hogy bizonyos védett állatok nagy veszélyt jelentenek az emberi életre. A fentiek értelmében javasolom a medvepopuláció szétosztását, elszállítását más hasonló adottságokkal rendelkező élőhelyekre, illetve egy saját kezdeményezésű jelentés kidolgozását a probléma lehetséges megoldásait illetően. Fontos, hogy a Hozzájárulás az EU madárvédelmi és élőhely-védelmi irányelvének célravezetőségi vizsgálatához című saját kezdeményezésű véleménytervezet kitérjen erre a problémakörre, és vizsgálja külön-külön a régiók problémáit – jelentette ki Borboly Csaba.

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb