Medvekárok: amíg mi nem vesszük komolyan, addig Bukarest sem

Egy hónapos kampányt indított Hargita Megye Tanácsa a medvekárok bejelentésének serkentése érdekében. A tegnapi kampányindító sajtótájékoztatón elhangzott: a medvekároknak csak töredékét jelentik be hivatalosan, így a rendelkezésre álló adatok nem tükrözik a helyzet súlyosságát. A kezdeményezés egyrészt a procedurális folyamatokat gyorsítaná fel, másrészt javaslatot tesz, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Borboly Csaba és Demeter László. Tegyük meg, ami rajtunk múlik Fotó: Kovács Hont Imre

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, valamint a megyei tanács Tájgazdálkodási Munkacsoportjának vezetője, Demeter László biológus tegnapi közös sajtótájékoztatóján kifejtette: a medve és a lakosság békés együttélésére keresnek megoldásokat, és ennek egyik pillére a tegnap meghirdetett tudatosítási kampány.
– Hosszas szakmai egyeztetések során arra jöttünk rá, hogy a különböző érdekvédelmi szervezetek között egyetlen dologban teljes az egyetértés: a medvekárok bejelentésére nagyobb figyelmet kell fordítani – közölte Borboly Csaba. A megyeelnök rámutatott: nemcsak a törvényalkotási folyamatok, hanem a veszélyes medvék kilövési/eltávolítási engedélyének kibocsátása is döcög, de hogy mégis haladjunk a megoldás felé, meg kell tennünk egyénenként, ami rajtunk áll.
E „tennivalókra” épül a kampány, hármas üzenettel. Elsősorban arról tájékoztatnak, hogy nemcsak medvetámadást, hanem a medve puszta jelenlétét is azonnal jelenteni kell a 112-es segélyhívószámon. Másodsorban egységes űrlapot állítottak össze a vadkárok bejelentésére, azon sikeres folyamodványok alapján, amelyeket Bukarest nem utasított vissza. Az űrlapokat megkapják a polgármesteri hivatalok, és a gazdák a községházán – akár személyzeti segítséggel – kitölthetik azokat. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet a kampány, hogy ne tároljunk az udvaron olyan háztartási hulladékot és állateledelt, amely odacsalogathatja a medvéket.
Demeter László szerint a vadkárok megtérítése annyira nehézkesen halad, hogy a gazdák nem érzik magukat motiváltnak a kárbejelentésre. A medveállomány létszámát illetően csak becslések léteznek, ez pedig nem elegendő a törvényhozásnak, akkor sem, ha nyilvánvalóan Európa-szerte nálunk a legnagyobb a medvék „népsűrűsége”: 100 négyzetkilométeren akár negyven medve is fellelhető – mondta Demeter.
Borboly hangsúlyozta: a 112-es hívással, valamint a vadkárok bejelentésével hozzájárulunk ahhoz, hogy hivatalos és vitathatatlan nyoma maradjon a medveveszélynek, így a valóshoz közelebb álló statisztikák születhetnek, amelyek remélhetőleg jobb belátásra bírhatják Bukarestet. Tavaly ugyanis mindössze 185 medvekárt jelentettek be hivatalosan Hargita megyében, ami Borboly szerint „vicc”, csupán töredéke a valós számnak.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb