Medve az úton: Fél napnál többet kellett várni a kilövési engedélyre

22

Medvével ütközött egy személygépkocsi szombat este Parajd és Szováta között, a sebesült állat több mint 16 órán át hevert az út mentén. Egyfajta vasárnapi látványossággá vált, az arra járók előszeretettel osztották meg a közösségi oldalakon a tehetetlen nagyvadról készült fotókat és videókat. A hatóságok ugyancsak tehetetlenek voltak – egészen kora délutánig.

Állatkínzás, felelőtlenség, tehetetlenség?                                                                               Fotó: HMT Sajtószolgálat

Aszombat esti balesetben a katasztrófavédelmi felügyelőség közlése szerint személyi sérülés nem történt, mindössze egy kiskorú sokkos állapotát kellett kezelniük a helyszínre érkező rohammentősöknek. Az autón viszont jelentős károk keletkeztek, le is sodródott az útról. A vadállat nem pusztult el az ütközés következtében, de komoly sérüléseket szenvedett, mint később kiderült, a végtagjai törtek el. Nem volt képes elhagyni a helyszínt, a baleset utáni órákban az út mellett hevert. Onnantól kezdve a rendőrség és csendőrség, illetve vadászok őrizték az állatot és biztosították a terepet. Az Udvarhelyszéki Közlekedési Info Facebook-csoportban reggeltől kezdve egyre több fotó és videó látott napvilágot az esetről, és nagyon sokat fejezték ki felháborodásukat a hatóságok tehetetlensége, a helyzet abszurditása miatt. A medve időközben felvonszolta magát az út szélére, emiatt a délelőtti órákban rendőrök irányították a forgalmat a 13A országút adott szakaszán. A hatóságok egymásra mutogattak, hogy kinek kellene intézkednie és milyen engedélyre lenne szükség, azt kinek kellene kérnie és kitől. Az eset kapcsán az is elhangzott, hogy a helyi állatorvosnak nem volt megfelelő altatószere az állat elkábításához.

Nem tudott volna életben maradni
Mărmureanu-Bíró Leonard, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója felháborodva nyilatkozta a sajtóban, hogy mindenki a vadászoktól várta a megoldást, miközben a minisztériumnak kellett volna gyorsan reagálnia. Bármennyire is felkavaró az állat szenvedése, kilövési engedély nélkül egy vadász sem végezne vele – nyilatkozta.
Végül nem sokkal 13:00 óra után futott be az értesítés szerkesztőségünkbe, hogy Borboly Csaba megyei tanácselnök is telefonált a miniszternek, és az elgázolt medvére végre kiadta a kilövési engedélyt a környezetvédelmi minisztérium. Az állatot mintegy 17 óra szenvedés után elaltatták, majd lelőtték, végül eltávolították a tetemet az úttestről. Teste egy vadhúsfeldolgozóba kerül. A Hargita Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője, Ladó Zsolt szerint az állatnak három lába is eltört a balesetben, így nem tudott volna életben maradni az erdőben.
A megyei környezetőrség fő­fel­ügyelője, Balla Izabella azt mond­ta, tegnap 10 óra 30 perckor kap­ták meg a medve kilövésére vonatkozó igénylést a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesülettől, az általa vezetett intézmény és a környezetvédelmi ügynökség is kedvezően véleményezte azt, majd a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a nagyvad kilövését.

A miniszter a helyi hatóságokat hibáztatja
Felháborodásának adott hangot tegnap Costel Alexe környezetvédelmi miniszter, amiért a helyi hatóságok egymásra hárították a felelősséget és nem léptek időben a Parajdon szombat este elgázolt és tegnap délig az út szélén agonizáló medve ügyében.
A tárcavezető a Digi 24 televíziónak adott interjúban azt mondta, az illetékes helyi hatóságok mulasztottak az ügyben, a 2010/323-as kormányhatározat ugyanis lehetőséget biztosít számukra arra, hogy ilyen esetekben felmérjék az állat egészségi állapotát, és ennek függvényében eldöntsék, miként járnak el, nem lett volna szükség a minisztériumhoz fordulni.
A miniszter azt mondta: bár a medvét szombat este gázolta el az autó, a szaktárcához csak vasárnap 11 órakor érkezett meg az állat kilövésére vonatkozó igénylés, és 12 órakor kiállították a kilövési engedélyt.
– Ebben az esetben sajnos a helyi hatóságok egymásra hárították a felelősséget, és nem léptek közbe, hogy ne fajuljon idáig a helyzet – nyomatékosította.

Menesztették a prefektust
Menesztette tisztségéből Ion Marcel Vela belügyminiszter Hargita megye prefektusát, Jean-Adrian Andreit. A tárcavezető a Parajd és Szováta között szombat este elgázolt és vasárnap délig az út szélén agonizáló medve helyzetének nem megfelelő kezelése miatt indítványozta a prefektus leváltását – derül ki a belügyi közleményből. Ebben rámutatnak, „a prefektus a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnökeként nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket a probléma hatékony megoldása érdekében, bár a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség időben tájékoztatta az esetről és a sérült állat szenvedéséről”. A belügyi közlemény értelmében további ellenőrzéseket végeznek, hogy megállapítsák, történt-e mulasztás az ügyben a minisztérium valamely központi struktúrája részéről.

Lehessen helyben döntést hozni!
– Kérjük a medvekérdésben a beavatkozási folyamat decentralizálást, hogy helyben lehessen döntést hozni, ezért vállaljuk a felelősséget! Ez az eset jó példa arra, hogy a centralizált rendszer nem működik, ki kell várni az engedélyeztetés folyamatát, és vannak esetek, amikor nem lehet napokat várni, nem lehetnek veszélyben emberi életek, és nem nézhetjük végig az állatkínzást. Ez elfogadhatatlan! – nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.
Az elnök levélben fordult a környezetvédelmi miniszterhez. Ebben figyelmeztetett: a prefektus leváltása nem oldja meg a problémát, csupán szőnyeg alá söpri azt. Egyúttal meghívta a tárcavezetőt a november 19-én Csíkszeredában tartandó Európai Nagyragadozó Platform megbeszélésre.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek